Fortell meg litt om åreknuter?

Åreknuter er vanlig i et svangerskap. Du kan få slyngede utvidelser på de store blodårene på legger, lår, i lysken og også i skjedeområdet spesielt de store kjønnslepper. Det er flere årsaker til at åreknutene oppstår. Det finnes en familiær tendens. Dessuten vil hormonene påvirke årene slik at de lettere kan utvides, samtidig som den voksende livmoren trykker på årene og hindrer tilbakestrømmningen av blod Blodet hoper seg da opp. Åreknuter kan både være stygge og smertefulle og gi en form for tyngdefornemmelse.

Hva kan jeg gjøre for å lindre dette?

Du bør ikke stå eller sitte for lenge av gangen. Når du sitter bør du ikke ha bena i kors. Du bør gjøre enkelte øvelser som får blodet til å strømme tilbake til kroppen, f.eks. at når du sitter, bøyer og strekker du foten slik at blodet pumpes tilbake. Du bør også legge deg nedpå flere ganger i løpet av dagen med bena høyere enn resten av kroppen. Dersom det oppstår åreknuter kan du bruke elastiske strømper eller stram trikot.

Åreknuter i lysken og skjeden er det vanskeligste å gjøre noe med, men også her hjelper det å legge seg nedpå og kanskje legge en ispose på kjønnsleppene.

Hva med hemorrider?

Hemorrider er en form for åreknuter dvs. en utvidelse av blodårene rundt endetarmsåpningen. De oppstår ofte hos gravide i og med at hormonforandringene nedsetter tonus i blodårene og fordi den store livmoren med barnet presser på blodårene i bekkenet og delvis hindrer tilbakestrømningen av blodet mot hjertet. I tillegg vil forstoppelse og hardt press ved avføring forverre problemet. Du bør derfor prøve å unngå forstoppelse. Ta ikke medikamenter mot hemorrider uten legens anvisning.