Mange gravide har søvnproblemer, spesielt på slutten av svangerskapet. Dette skyldes at magen er så stor at det er vanskelig å finne en behagelig stilling. Du våkner fordi barnet sparker eller fordi du stadig må opp på WC. Noen kvinner har mareritt og vonde drømmer.

Du trenger mye søvn i svangerskapet og det er viktig at du får det.

Har du noen gode råd?

Prøv først om det hjelper med flere puter, hvis du ligger på siden og sover, kan du legge en pute under den øverste hoften og liksom bygge opp magen din. Dessuten anbefaler jeg vanlige kjerringråd som hjelp mot søvnløshet; varm melk med honning virker ofte avslappende og reduserer halsbrann hvis du har det. Et varmt bad fulgt av forsiktig massasje kan virke på den samme måten. Gå tidlig til sengs og slapp av. Ta med deg en god bok, se en videofilm eller spill beroligende musikk. Pust dypt og synk godt ned i senga. Av og til tenker du på partneren din - du er redd for å holde ham våken, eller det stikk motsatte - du misunner ham for at han sover godt. Da kan det kanskje være en ide at du ligger for deg selv, selv om du selvfølgelig trenger følelsen av nærhet og varme som partneren din gir deg.

Dersom du har ligget søvnløs i flere netter bør du oppsøke legen din og få en sovetablett. Det er bedre at du tar denne og får slappet av ordentlig et par netter. Selv på sykehus gir vi en sjelden gang sovetabletter til de gravide.

Mannen min sier at jeg har begynt å snorke - hvorfor det?

Det er helt naturlig at du snorker. Under svangerskapet er det en generell økning av slimsekretet i kroppen og du får økt slimdannelse i nesen som gjør det vanskeligere å puste enn normalt. Jeg vil foreslå at du legger deg på siden og har hodet høyere enn vanlig. Ellers får mannen din kjøpe ørepropper eller bruke bomull. Vær ikke bekymret for dette - snorkingen slutter når du har født.

Hva med vonde drømmer?

Det er helt normalt at gravide drømmer, deres ektemenn også. Ofte drømmer man at man har lagt fra seg barnet ett eller annet sted og glemt hvor. Disse underlige og rare drømmene må du ikke ta alvorlig. De skyldes underbevissthetens angst for den nye rollen som foreldre.