h4>Urinveisinfeksjon i graviditeten

Jeg har tidligere vært plaget med blærekatarr - hvordan er det i svangerskapet?

Under svangerskapet er du enda mer utsatt for å få urinveisinfeksjon Skulle du få tegn som svie ved vannlatingen eller blod i urinen, er det viktig at du kontakter lege slik at du får behandling. Det som er helt spesielt i svangerskapet, er at hvis blærekatarren ikkje blir behandlet, kan dette føre til nyrebekkenbetennelse.

Nyrebekkenbetennelse, hva er det?

Bakteriene fra blærekataren har funnet veien opp til nyrebekkenet og forårsaket en alvorlig infeksjon med feber, smerter ved vannlating og ømhet over nyrene. Du er alvorlig syk og blodgjennomstrømmningen til morkaken kan påvirkes. Dessuten kan en nyrebekkenbetennelse føre til at riene starter, kanskje altfor tidlig. Det er derfor viktig å søke legehjelp. Du trenger langvarig behandling med antibiotika.

Tidligere når jeg har hatt blærekatarr har jeg kun fått 3 dagers behandling - hvordan er det i svangerskapet?

En blærekatarr i svangerskapet vil bli behandlet i en uke. Det er viktig at du drikker mye under behandlingen og også senere fordi du selv da kan skylle ut bakteriene. Ellers gjelder det samme råd som utenom svangerskap: Du bør vaske deg forfra og baktil og helst bruke hånddusj for å skylle deg nedentil.

Et annet problem er at blærekatarr har en tendens komme igjen etter fødselen. Vær derfor oppmerksom på svie og vannlatingsproblem også når du kommer hjem.

Jeg er sterkt plaget av hyppig trang til å late vannet. Er dette farlig?

Hyppig vannlatingstrang kan skyldes blærekatarr men det kan også skyldes at den gravide livmoren presser mot blæren. Dette ser man ofte i begynnelsen av svangerskapet og på slutten, og det er ikke farlig. Den gravide kan i tillegg være plaget med urinlekkasje som delvis skyldes en svekkelse av musklene i bekkenbunnen, og delvis at barnet presser mot blæren. Det du selv kan gjøre for å hindre dette, er å gjøre bekkenbunnsøvelser regelmessig og holde fordøyelsen i orden.

Lykke til!

Se forøvrig Urinveislidelser