En del kvinner får sukkersyke bare når de er gravide. Hvis dette blir oppdaget tidlig og svangerskapet blir nøye fulgt opp, er det liten risiko for komplikasjoner.

Svangerskapet er anstrengende for kroppen. Dersom du har økt risiko for å få sukkersyke, d.v.s. det er sukkersyke i familien, kan svangerskapet fremskynde utviklingen.

Det er derfor urinen blir undersøkt på sukker. Påvises det sukker, vil du bli henvist til en blodsukkerbelastning som er en spesialprøve. Her testes sukkerutskillelsen i nyrene. Har du begynnende sukkersyke, vil du trolig få diettbehandling først. Hvis omlegging av kosten ikke er nok, vil du få insulinsprøyter. Problemet vil trolig forsvinne etter at barnet er født.

Min søster har utviklet sukkersyke - hva bør hun vite?

Det viktigste for en kvinne som har sukkersyke er å diskutere svangerskap med legen før hun blir gravid. Sukkersyken bør være godt kontrollert før graviditeten. Under svangerskapet vil hun bli fulgt opp av spesialister på sukkersyke og fødselsleger på spesialpoliklinikker tilknyttet nærmeste større fødeavdeling. Hun vil vanligvis bli sjekket 2 ganger i måneden frem til 7-8. måned og deretter ukentlig. Dersom sukkersyken ikke er velkontrollert, vil hun bli sjekket ukentlig fra begynnelsen av svangerskapet. Det sier seg selv at dette svangerskapet derfor bør være planlagt. Barna til mødre med sukkersyke er ofte store, slik at gjentatte ultralydundersøkelser med vektmålinger av fosteret er nødvendig.

En gravid kvinne med sukkersyke er mer disponert for å få urinveisinfeksjon og har forhøyet risiko for å utvikle svangerskapsforgiftning, morkakesvikt, for tidlig fødsel og for å få et overvektig barn, men alt dette kan forebygges og stanses hvis man oppdager det tidlig nok. Derfor er kontrollene viktig.

Kan en sukkersyk gravid føde på vanlig måte?

Ja, man forsøker å holde blodsukkeret så lavt som mulig i svangerskapet. Dette vil gi et barn som har normal størrelse. Fødselen vil bli satt igang til termin. Vanlig fødsel gjennom skjeden går greit dersom det ikke er morkakesvikt. I slike tilfelle gjøres keisersnitt. Enkelte ganger ved komplikasjoner i morkaken eller dårlig regulert sukkersyke settes fødselen igang før tiden. Om dette blir vanlig fødsel eller keisersnitt er avhengig av livmorhalsens modenhet og morkakefunksjonen.

Blir en sukkersyk gravid liggende lenge etter fødsel?

Nei, normalt ligger hun et par dager lengre enn den vanlige fødende. De fleste kommer hjem etter 1-ukes tid. Det er viktig at sukkersyken reguleres etter fødselen. Enkelte kvinner som har blitt behandlet med insulin i svangerskapet, trenger ikke dette lenger.

Er det store sjanser for at barnet vil bli diabetiker?

Barn av diabetikere har en økt risiko for å få sykdommen, men risikoen anses ikke til å være så stor at man fraråder svangerskap.Dersom man allerede har ett barn med tidlig insulinavhengig sukkersyke, er risikoen mellom 5 og 10% for et påfølgende

Se også Diabetes og graviditet ved diabetolog Stein Vaaler