Oftere og oftere anbefaler man en svangerskapskontroll før kvinnen blir gravid.

Man bør altså ta hensyn til fosteret før det er unnfanget, for å gi barnet en best mulig start på livet.

Utsatte grupper

Dersom mor har enkelte sykdommer er det viktig at svangerskapet planlegges.

Noen eksempler er kvinner:

- med diabetes
- som tidligere har født barn med ryggmargsbrokk/vannhode
- med epilepsi
- som har hatt flere spontanaborter

Barn av mødre med diabetes har ofte hyppigere misdannelser enn andre barn. Hyppigheten avhenger av hvor godt sykdommen har vært kontrollert på befruktningstidspunktet og de første ukene av svangerskapet. Kvinner med sukkersyke som planlegger å bli gravide bør derfor sørge for at blodsukkeret er godt regulert på forhånd. Faren for misdannelser vil da bli redusert.

Det samme gjelder kvinner som tidligere har født barn med ryggmargsbrokk eller vannhode. Vi anbefaler i dag at disse kvinnene tar folinsyre i spesielle doser. De bør starte når de planlegger å bli gravid, og fortsette frem til fjerde svangerskapsmåned. Dermed reduseres faren for ryggmargsbrokk hos det nye fosteret.

Dette gjelder også for kvinner med epilepsi. Her bør medisineringa kontrolleres, og dersom hun bruker spesielle tabletter anbefales folinsyre i forhøyede doser (4 mg daglig). Dessuten bør enhver frisk kvinne bruke folinsyre (0,4 mg) fra hun planlegger å bli gravid, og frem til fjerde svangerskapsmåned.

En annen gruppe er kvinner som tidligere har hatt mange spontanaborter. Også her bør svangerskapet planlegges. Hun må kanskje legge om livsstilen og stresse ned. Enkelte må være sykemeldte og noen må belage seg på å være delvis sengeliggende i store perioder i svangerskapet.

Men jeg har ingen av disse sykdommene, trenger jeg da en slik før-kontroll?

Nei, egentlig ikke, men du bør være spesielt oppmerksom på din livsstil og ditt kosthold de siste månedene før du forsøker å bli gravid.

Du bør holde deg unna eller vise måtehold ved de ting som vi vet kan skade et foster helt i begynnelsen. Dette gjelder alkohol, røyk og tabletter.

Resultatet av en slik planlegging er at du øker sjansene for å få et friskt barn.

Lykke til!