Klamydia

Jeg har tidligere vært smittet med klamydia - betyr dette noe for svangerskapet mitt?

Hvis du og og partneren din har fått antibiotikabehandling og dermed blitt helbredet for en klamydiainfeksjon, betyr ikke dette noe for fosteret ditt nå.

Imidlertid dersom du blir smittet på nytt i svangerskapet eller går med en ubehandlet infeksjon, kan Klamydia-bakterien overføres til barnet under fødselen, og barnet kan senere få øyekatarr og lungebetennelse. Når det gjelder den gravide kvinnen selv, kan hun få urinrørskatarr i svangerskapet og egglederbetennelse etter fødselen. Klamydia egglederbetennelsen gir lite symptomer, men kan senere føre til sterilitet og vanskeligheter med å få flere barn. Det er derfor viktig å oppdage Klamydia-infeksjonen i et svangerskap.

Hvem er disponert for å få klamydia?

Klamydia er en kjønnssykdom. Den overføres ved seksuell kontakt. Dersom du har flere partnere eller partneren din har flere partnere, er det klart at du har økt risiko for å få Klamydia. Denne bakterien er svært utbredt i Norge, spesielt i yngre aldersgrupper. Ca. 14000 nye tilfeller oppdages i året. Infeksjonen er svært stille av seg og det er sjelden at man merker den - i alle fall hos kvinner.

Hvordan undersøker man om man har klamydia?

Dersom du har mistanke om at du er smittet, eller ønsker å bli undersøkt, tar legen en prøve fra livmorhalsen og også fra urinrørsåpningen. Denne prøven blir sendt til laboratoriet for undersøkelse. Er prøven positiv blir du behandlet fra 1-10 dager med antibiotika, avhengig av medikament. Også partneren din trenger behandling, selv om han ikke har plager. Han vil få kun 1 tablett med Zitromax. Det er nok. Dette er viktig for å unngå at infeksjonen spres til barnet under fødselen. Ved en undersøkelse på Aker sykehus hvor jeg har arbeidet tidligere ble det funnet at 4-5% av de gravide hadde klamydia i svangerskapet. 1/3-del hadde som eneste plage svie ved vannlatingen, mens urinprøven undersøkt på bakterier var normal. Dersom du har vedvarende svie til tross for normal urin, bør du bli undersøkt på klamydia. Det nye i dag er at også en urinprøve (den aller første urinen som kommer) kan undersøkes på klamydia.

Dersom barnet ditt har vedvarende øyekatarr etter at dere er kommet hjem fra klinikken, bør du også få undersøkt Klamydia i barnets øyne. Dette kan du få gjort på helsestasjonen.

Lykke til!

Se mer om kjønnssykdommer