Den sikreste måten å avgjøre om du er gravid er å ta en graviditetstest. Du kan selv teste urinen din eller du kan ta den med til legekontoret.

Dersom du ønsker å undersøke urinen selv, må du kjøpe en graviditetstest. Det finnes flere forskjellige merker - pris og enkelthet varierer, men de er alle like pålitelige.

Hjemmegraviditets testene er utviklet slik at det er vanskelig å gjøre feil. Alle testene påviser svangerskapshormonet HCG. Dette hormonet dannes av cellene som senere utvikler seg til morkaken. Produksjonen starter ganske raskt og hormonet kan påvises i urinen ca. 2-3 uker etter befruktning, eller i den nærmeste tiden etter uteblitt menstruasjon. Er du gått 10 dager over tiden, skal testen være positiv hvis du tidligere har hatt regelmessige menstruasjoner. HCG-hormonet kan også påvises i blodet. Dette er en enda sikrere metode enn urintesten og den kan være positiv tidligere enn urinprøven. Faktisk ca. 10 dager etter befruktninga eller før du forventer menstruasjonen. Ulempen er at du må gå til lege for å få tatt blodprøvne.

Rett etter uteblitt menstruasjon kan av og til graviditetstesten være negativ. Da lønner det seg å vente 5 dager før du foretar en ny prøve. Er testen positiv, er du gravid.

Men finnes det ikke andre graviditetstegn?

Jo, det gjør det. Den vanligste er selvfølgelig at menstruasjonen uteblir, men dette skjer faktisk ikke hos alle. Enkelte kan ha småblødninger på den tiden de venter menstruasjonen de første 3 månedene. Et annet tegn er at brystene blir spente og ømme. Dessuten blir en del gravide morgenkvalme. Dersom menstruasjonen uteblir og du i tillegg føler deg uvel om morgenen er du nesten helt sikkert gravid. En gynekologisk undersøkelse kan også konstatere at du er gravid, men lengden på svangerskapet er vanskelig å avgjøre. Har legen ultralyd vil man kunne se at slimhinnen i livmoren er fortykket samt at der finnes en liten fostersekk. Fosteret er synlig ca 5-6 uker etter siste menstruasjon, og hjerteslagene skal kunne sees i 6-7. uke. Men normalt brukes ikke ultralyd rutinemessig så tidlig i svangerskapet. En graviditet kan altså med sikkerhet fastslåes 14 dager etter uteblitt menstruasjon. Lykke til!