Det å prøve å bli gravid er blitt den reneste ”vitenskapen”. Kvinner vier seg til ”prøvingen” med stadig større engasjement og finurlige metoder, og det bugner av eggløsningstester og temperaturmålere på apoteker og i nettbutikker. Fora på nettet byr på utallige ”tips” for å bli gravide, alt fra kosthold til seksuelle stillinger. Men hvordan er det med biologien og vitenskapen midt oppi alt dette?

MENSTURASJONSSYKLUSEN

Kvinner har i gjennomsnitt en menstruasjonssyklus på 28 dager. Første dag med menstruasjonsblødning, er dag 1. Nå renses det ubrukte egget ut av kroppen, og et nytt gjør seg klart. Det tar i gjennomsnitt 14 dager før det nye egget løsner. Det lever i gjennomsnitt i et døgn, og det er i denne tiden spermiene må treffe og befrukte egget for at det skal bli et barn ut av det. Spermier kan leve i opptil fem dager i skjeden. Dersom egget blir befruktet, beveger det seg inn i livmoren og etter fem-seks dager graver det seg ned og begynner å utskille ”graviditetshormonet” hCG. Etter ca to uker vil menstruasjonen utebli, og kvinnen vil teste positivt på en graviditetstest.

TEMPING

Syklusens lengde, tidspunktet for eggløsningen og alle de andre faktorene nevnt over varierer fra kvinne til kvinne – og noen ganger fra syklus til syklus. Prevensjonsmidler kan påvirke kvinnens syklus, og mange kvinner har ikke oversikt over lengden på sin naturlige syklus. Derfor velger mange å ”tempe” i prøvetiden.

Å ”tempe” vil si å måle kroppens temperatur til samme tid hver eneste dag, for å oppdage små endringer. Rett etter eggløsningen øker kroppens temperatur med 0,2 – 0,5 grader. ”Temping” kan brukes til å fastslå om og når eggløsningen finner sted, og dermed finne ut når i syklusen det er størst sjanse for å bli gravid. Det er viktig at man har et godt, digitalt termometer med to desimaler, at man måler hver dag i en periode for å få et godt bilde av temperaturstigningen gjennom syklusen.

EGGLØSNINGSTESTER

Temping er en tidkrevende affære, og det kan være vanskelig å tolke temperaturkurvene. Tempingen varsler dessuten når eggløsning har funnet sted, og man har dermed lite tid til å befrukte egget.

Mange velger derfor å bruke eggløsningstester i tillegg til eller i stedet for termometeret. En eggløsningstest måler nivået av hormonet LH i urinen. 12-36 timer før eggløsning øker nivået kraftig og er en tydelig indikator på at eggløsningen snart vil finne sted. For å slippe å bruke eggløsningstester gjennom hele syklusen, lønner det seg å ha en viss oversikt over sin egen syklus før man begynner å bruke testene. Test et par dager før forventet eggløsning og frem til eggløsningen er påvist. En positiv eggløsningstest er imidlertid ingen garanti for at eggløsningen faktisk finner sted.

Det er også verdt å merke seg at spermier har noen dagers levetid. Dermed holder det å ha samleie et par ganger i uka rundt eggløsningsperioden. Da vet man at det finnes spermier i skjeden når egget løsner, og sjansen for befruktning er relativt stor selv om man verken måler temperaturen eller bruker en eggløsningstest.

STILLINGER

Pute under rumpa, ikke gå på toalettet etter sex, stå på hodet etter sex … rådene er mange. Det er ingenting som tilsier at slike triks øker sjansen for å bli gravid. Det beste rådet er å finne ut når kvinnens eggløsning finner sted, og å ha sex rundt dette tidspunktet.

KOSTHOLD

Intet kosthold kan trigge en graviditet, men et sunt og variert kosthold legger i det minste forholdene til rette for at en spire skal feste seg og trives. Det er ingenting man bør holde seg unna i matveien mens man forsøker å bli gravid, men det er anbefalt at man allerede i prøveperioden tar tilskudd av folat. I tillegg bør man holde seg unna alkohol og sigaretter, da disse kan svekke fruktbarheten. En normal kroppsvekt er også et godt utgangspunkt for å få eggløsning slik at en graviditet skal finne sted.

KONKLUSJON

Det er mye som skal klaffe for at et egg blir befruktet, og det er vanlig at det tar opptil 12 måneder å bli gravid. Dersom man etter 6 måneder ikke har blitt gravid, kan man oppsøke legen for en utredning, men det er altså ikke unormalt at det tar såpass lang tid.

Det beste rådet er å stresse så lite som mulig med alle tips og triks og heller kose seg med prøveperioden. Med et godt og jevnt seksualliv vil kvinnen stort sett bli gravid før eller siden.