Kan hjemmetestene vise feil resultat? Og når er sjansen størst for at resultatet er riktig?

Enten man har ventet på graviditeten med lengsel, eller først får mistanke om at noe er på gang når menstruasjonen blir borte og brystene føles ømme, er det som regel hjemmetesten nervøse kvinner tyr til. Når resultatet lyser i pinnens lille vindu, bør svaret helst være korrekt.

BEFRUKTNINGEN

Når et befruktet egg fester seg i livmoren, begynner kroppen å produsere hormonet HCG (choriongonadotropin). Som regel skjer dette omtrent seks dager etter at befruktningen fant sted. Mengden HCG i blod og urin øker jevnt og trutt gjennom hele graviditeten, og det er dette hormonet som graviditetstestene påviser.

Tegn på graviditet kan være

• Uteblitt menstruasjon
• Kvalme
• Ømme bryster
• Tretthet

Det er også vanlig å ikke oppleve noen spesielle ”symptomer” før menstruasjonen har uteblitt en god stund.

FORSKJELLIGE TYPER TESTER

Det finnes to typer graviditetstester. En blodprøve kan tas ved legekontoret dersom det er nødvendig å fastslå graviditeten veldig tidlig, eller man mistenker at urinprøven av en eller annen grunn viser falskt resultat.

Hjemmetestene består altså av en strimmel som skal dyppes i urin for å måle mengden av HCG. Noen minutter senere kan resultatet leses av. Noen av testene kan være vanskelige å avlese, men som hovedregel kan det sies at en strek er en strek. Sier testen at en strek er lik graviditet, vil selv en svak strek bety at det er HCG i urinen. Andre graviditetstester er tydeligere og i testvinduet vil det stå enten ”Gravid” eller ”Ikke gravid”.

FOR Å FÅ KORREKT RESULTAT

Det er enkelte grep du kan ta for å øke sjansen for å få et riktig resultat av graviditetstesten:

- Vent med å teste til en uke etter forventet menstruasjon. Da er nivået av HCG høyt – dersom du er gravid.
- Sjekk morgenurinen! Den er mest konsentrert.
- Les instruksjonene og følg dem nøye. Ikke les av resultatet for tidlig.

FEILSØK

Iblant kan testen vise falskt resultat, og det er greit å være oppmerksom på i hvilke situasjoner det oftest skjer.
Du kan være gravid selv om testen viser det motsatte hvis:

- du sjekker urinen før HCG-nivået har steget tilstrekkelig.
- du leser av testresultatet for raskt
- urinen du tester er uttynnet

Testen påvise graviditet resultat selv om du ikke er gravid, dersom:

- du nettopp har vært gravid og har abortert
- du har eggstokkcyster
- du er gravid utenfor livmoren
- du er i overgangsalderen

Bruk av enkelte medisiner, særlig i forbindelse med fruktbarhetsbehandling, kan påvirke testen og gi falskt resultat den ene eller andre veien.

Dersom du har tatt en test og du tror svaret er feil, kan du be legekontoret ta en blodprøve. Den vil kunne si med større sikkerhet hvorvidt du er gravid eller ikke.

KAN DU FØLE DEG TRYGG PÅ RESULTATET

Dersom du har fulgt instruksjonene nøye og tester en uke etter ventet menstruasjon, ansees hjemmetestene for å være like sikre som en test hos legen.

NÅR TA KONTAKT MED LEGEN?

Dersom flere tester viser negativt resultat, og menstruasjonen din fremdeles uteblir, bør du ta kontakt med legen for å finne ut hvorfor du ikke får menstruasjonen tilbake.

Hvis du får positivt resultat – eller flere tester gir ulikt svar - bør du ta kontakt med legekontoret slik at kan finne ut om du faktisk er gravid. Dersom svangerskapet er bekreftet, vil du få time til første svangerskapskontroll, som regel rundt uke 12 i svangerskapet.

Kilder:
NHI.no
Mayoclinic.com