Mange kvinner opplever, kanskje til sin egen overraskelse, at de får økt sexlyst under svangerskapet. Dette er like vanlig som det motsatte, og det er ingenting i veien for å ha sex så mye man ønsker under et normalt svangerskap.

VARIERENDE LYST

Som regel er sexlysten varierende, også når man ikke er gravid. Den svinger med hormonforandringer, livsstilsendringer og dagsformen og for gravide kvinner (og partnerne deres), er det ofte mye å tenke på.

Mange synes det er ubehagelig å ha sex i svangerskapet fordi de føler at det er upassende når det er et barn så nærme selve aktiviteten, og noen er redde for å skade fosteret.

Normalt er sexlysten størst i andre trimester. Da er som regel kvalmen og trettheten borte, og kroppen har ennå ikke begynt å bli tung og vond.

NATURLIGE ENDRINGER

Svangerskapet påvirker kroppen på flere måter. Først og fremst spiller hormonene en viktig rolle i å tilpasse kroppen hele veien gjennom graviditeten, og gjennom fødsel og barseltid. Dette fører blant annet til at slimhinnene blir mer blodfylte og følsomme, og at bekkenbunnen blir mer belastet. Den økte blodgjennomstrømmingen og høye aktiviteten i bekkenbunnen gjør at mange opplever også at de har lettere for å bli opphisset og bli våte i skjeden.

Noen kvinner sier at de får dypere og mer intense orgasmer under svangerskapet. Dette skyldes at bekkenbunnsmusklene og musklene lenger inn i bekkenet lettere går i spasmer.

Orgasmer og sammentrekninger i livmorsmuskulaturen er uproblematisk under et normalt, ukomplisert svangerskap.

OGSÅ MENN KAN MISTE LYSTEN

Andre faktorer enn kroppslige forandringer kan spille inn og øke sexlysten til gravide kvinner. Den nye situasjonen kan føre til at man kommer nærmere partneren sin, og det i seg selv kan gjøre sex mer attraktivt og føles bedre.

Det er imidlertid viktig å huske at graviditeten ikke bare påvirker kvinnen. Også mannens sexlyst kan endres under svangerskapet. Noen menn synes partneren er ekstra attraktiv når hun er gravid, mens andre kan miste lysten midlertidig – som regel ikke fordi han finner partneren lite attraktiv, men fordi fokuset er på barnet, fødselen og den nye livssituasjonen. Mange menn tøyler også sexlysten når kvinnen deres er gravid, av redsel for å virke anmassende og lite følsomme for hennes situasjon og eventuelle plager hun måtte ha i forbindelse med svangerskapet.

KOMMUNIKASJON OG KOMFORT

Uansett hvordan sexlysten fordeler seg mellom partene i forholdet, er nøkkelen til et godt sexliv under svangerskapet kommunikasjon og åpenhet. Dersom begge er klare på hvilke forventninger og lyster de har, og kan formidle dette til partneren gjennom svangerskapet, er det en god sjanse for at begge får en positiv opplevelse.

Tenk også på at sex ikke kun er samleie. Mange par fokuserer på kos og nærhet, og lar samleiene spille en mindre viktig rolle under graviditeten. Kjærligheten kan pleies gjennom kjærtegn og å vise omsorg for hverandre.

Dersom samleiene blir ubehagelige, er det grunn til å lytte til kroppen. Utover i svangerskapet vil kroppen forandre seg mye. Dette stiller nye krav til gjennomføringen av samleie. Kvinnen kan også oppleve at skjeden blir tørrere og har nytte av å bruke et glidemiddel.

IKKE SKADELIG FOR FOSTERET

Sex kan ikke skade fosteret. Babyen er godt beskyttet av fostervannet i livmoren. I tillegg sørger musklene i livmoren at fosteret holder seg på plass, og livmormunnen er forseglet av en slimpropp.

Fosteret vil ikke kunne føle penisen under samleiet.

Tidligere trodde man at sex under svangerskapet kunne forårsake spontanabort eller tidlig fødsel, men nyere forskning har tilbakevist dette.

Det er altså ingenting i veien for å ha sex gjennom hele graviditeten, dersom svangerskapet er normalt og ukomplisert, og det føles bra for begge parter. Blir det ubehagelig å ha samleie, eller man har andre bekymringer, kan man henvende seg til helsestasjonen eller fastlegen for råd og veiledning.

Kilder:
Klikk.no
Nhi.no
Kvinneguiden.no