Det er mange myter om svangerskap, fødsel og amming. Her er noen av de vanligste mytene – med tilhørende faktadel.

GENERELT

Mikrobølgeovner og datamaskiner sender ut stråling som er skadelig for fosteret.

- Ingen forskning har så langt påvist at dette er skadelig. Mengden stråling fra dagens mikrobølgeovner og datamaskiner er minimal.

Det er farlig å fly.

- Mange bekymrer seg for flyreise under svangerskapet. Bekymringene dreier seg ofte om stråling fra gjennomlysningen under sikkerhetskontrollen, og trykket i kabinen under turen. Det er ikke farlig å fly mens man er gravid. Det er likevel enkelte forholdsregler du bør ta. Dersom flyturen er over en time bør gravide kvinner passe på å komme seg opp av setet og rusle litt i midtgangen et par ganger i løpet av turen. Risikoen for blodpropp i bena er økt under svangerskapet og stillesitting øker risikoen ytterligere. Støttestrømper er også et godt tips.

Man må kvitte seg med katten.

- Mange myter knytter seg til katter og graviditet. Sykdommen toxoplasma som kan spres av katter er meget sjelden. For å unngå risikoen for smitte anbefales det at gravide holder seg unna kattekassen og vasker hendene etter kontakt med katter. Toksoplasma spres også gjennom kjøtt som ikke er gjennomstekt, samt i jord. Derfor er det viktig å gjennomsteke kjøtt og å vaske frukt og grønnsaker godt. Bruk hansker under hagearbeid.

- For å unngå konflikt mellom katt og baby, bør de to aldri overlates til seg selv. Hold øye med samspillet mellom dem, og du vil raskt oppdage om det er grunn til bekymring. Barnets seng bør være forbudt for katten, og la ikke barn og katt sove på samme rom slik at katten blir fristet til å legge seg sammen med barnet. Det finnes kattenett som kan spennes over seng/vogn slik at katter ikke kommer til.

Det er farlig å sove på ryggen

- Fra svangerskapsuke 20 bør gravide ikke ligge på ryggen når de trener, hviler eller sover. Dette skyldes det såkalte vena-cava-syndromet som oppstår når livmoren klemmer på venen som fører blod tilbake til hjertet fra bena og kan føre til lavt blodtrykk og svimmelhet. Den gravide vil imidlertid som regel føle ubehaget lenge før babyen merker noe til det, og ved å skifte stilling forsvinner symptomet raskt.

Gravide må spise for to

- Slett ikke. Husk at person nummer to i begynnelsen knapt er på størrelse med riskorn og ved fødselen fremdeles bare veier mellom 3 og 5 kilo. Sørg for et ekstra matinntak på rundt 300 kalorier, så er du godt rustet.

Formen på magen avslører barnets kjønn

- Det er ingenting som tilsier at man skal kunne avsløre barnets kjønn ut fra magens form, til tross for spådommene mange liker å komme med basert på slike observasjoner. Barnets kjønn kan i beste fall ses på ultralyd, men noen garanti har man ikke før barnet er født.

BEFRUKTNING

Man kan ikke bli gravid første gang man har samleie

- Jo da, det kan man. Så lenge kvinnen er befruktningsdyktig og mannen har levende sperm er det mulighet for graviditet hver gang man har samleie.

Du kan ikke bli gravid mens du ammer

- Dette er en seiglivet myte, men den stemmer ikke – og det er mange barn som er levende beviser for dette.

FØDSEL & AMMING

Bedøvelse under fødselen kan skade mor og barn

- Feil. Det er forsvinnende liten risiko for at bedøvelsen som benyttes under fødsel vil skade mor eller barn.

Kvinner med brede hofter er bedre rustet til fødsel enn kvinner med smale hofter, og overvektige kvinner har lettere fødsler.

- Det stemmer ikke at man kan se på en kvinne hvor ”egnet” hun er til å føde. Bekkenets størrelse henger ikke nødvendigvis sammen med hvor bred kvinnen er over baken. Hvor lett barnet passerer gjennom fødselskanalen kommer også an på hvor stort barnet er, og hvordan det ligger når det skal ut. Det er derfor umulig å se på en kvinne hvor enkle eller vanskelige fødsler hun vil få.

- Overvektige kvinner har større risiko for at veene stopper opp under fødsel, og at barnet må hjelpes ut med vakuum. Overvektige kvinner har også større behov for smertelindring og økt risiko for infeksjoner.

Man får hengebryster av å amme

- Nei. Det er ikke amming som gir hengebryster, men tyngdekraften. Under svangerskapet og amming blir brystene naturlig nok større og tyngre, og dette kan bidra til at brystene begynner å henge litt når melken forsvinner.