I en stor internasjonal studie ledet av forskere ved Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo har man kartlagt gravides bruk av naturmedisiner.

Studien omfattet nærmere 9500 kvinner i Europa, Nord-Amerika og Australia.

Kvinnene brukte til sammen 134 ulike urter. Mest populært var ingefær (mot kvalme), tranebær (mot urinveisplager), valeriana (mot søvnløshet/uro) og bringebærblad (for å gjøre fødselen lettere).

– Naturmidler kan kanskje appellere til gravide, fordi mange ser på dette som et tryggere alternativ enn konvensjonelle legemidler. Men i realiteten vet vi svært lite om både effekt og sikkerhet av slike midler for mor og barn, advarer professor Hedvig Nordeng i samtale med Forskning.no.

I de fire nordiske landene hadde mange av de gravide brukt naturmedisiner. I Island var tallet 35 prosent, i Norge 17 prosent, i Finland 9 prosent og i Sverige 4 prosent. De fleste kvinnene brukte naturpreparatene på egen hånd. Det er ønskelig at gravide i større grad rådfører seg med legen sin slik at bruk av naturpreparater ikke forsinker mer virksom behandling, for eksempel ved en urinveisinfeksjon. Blærekatarr og nyrebekkenbetennelse kan ha et alvorlig forløp hos gravide.

Kilder:
Forskning.no 2013
BMC Complementary and Alternative Medicine