Finnes det noen hensyn eller metoder som påvirker sannsynligheten for å få en gutt eller jente?

Barnets kjønn blir bestemt ved befruktningen. Kvinner har XX kromosom, mannen XY. Om sædcellen som befrukter egget har et X- eller Y-kromosom er avgjørende, så det er egentlig mannen som avgjør om det skal bli gutt eller pike. Statistikken tilsier at når det blir født 100 piker fødes det 105 gutter, slik at du har egentlig størst sjanse for at det blir en gutt.

Det er ikke i dag fastslått noen sikker metode slik at dere selv kan bestemme eller påvirke om det skal bli gutt eller pike, men mange teorier finnes. En av dem viser at sjansen for å få en gutt øker dersom dere har ofte samleie. Dette er grunnen til at nygifte og par som har vært adskilt lenge, får hyppigere gutter enn piker. En annen teori går ut på at sjansen til å få en pike øker, hvis samleiet finner sted like ved eggløsningen. Andre forskere tror ikke på dette.

En nylig undersøkelse viste at kosten kanskje kan ha innflytelse på barnets kjønn. Noen leger hevder at man oppnår 80% klaff ved bruk av anbefalte dietter. For å få en gutt skulle man spise mye salt, kjøtt og frukt, alle melkevarer skal unngås og kaliumtilskudd skal være nødvendig. For å få pike anbefalte de en diett med lite salt men med mye melk samt en kalktablett om dagen. Jeg vil tro at dette bare er kloke råd. Du bør ihvertfall ikke prøve disse diettene før du har snakket med legen din. Økt salttilskudd eller kalktabletter til friske normale mennesker anbefales ikke.

Dersom jeg er blitt gravid - kan vi så finne ut om det blir gutt eller pike?

Ja, dersom det tas en prøve av fostervannet får du sikkert vite kjønnet. Ellers kan ultralydundersøkelsen i uke 18 vise kjønnet, men av og til kan man tolke ultralyden feil; selv om legen sa det var en gutt viste det seg å være en pike. I dette tilfellet ble navlesnoren tolket som guttens tissemann.