Blodprøver-urinprøver

Må jeg ta blodprøver ofte?

På første svangerskapskontrollen blir det alltid tatt en blodprøve. Denne vil bli undersøkt på flere måter. Du vil få vite hvilken blodgruppe du tilhører, om du er Rhesus positiv som de fleste mennesker eller om du er Rhesus negativ og trenger nye blodprøver senere i svangerskapet. Blodet ditt blir også testet for syfilis, som tidligere var lovbestemt. Du vil også få tilbud om HIV-testing. Disse sykdommene er sjeldne i Norge, men oppdages infeksjonene, finnes behandling som vil hindre at du smitter barnet ditt. Ved første kontroll blir også blodprosenten og jernlageret målt. Denne har en tendens til å synke som en naturlig del av svangerskapet. Er blodprosenten lav og du har lite jern i kroppen, blir du oppfordret til å spise mer jernholdig mat. Dessuten til å ta jerntabletter. Blodprosenten vil også bli kontrollert et par ganger senere i svangerskapet.

Dersom du eller partneren din er født eller oppvokst i et land hvor hepatitt B-sykdommen er vanlig, slik som i Sør-øst Asia, Afrika, Middelhavslandene,Øst-Europa og Sør-Amerika, vil du bli testet på levervirus. Dette for å undersøke om du er bærer av leverviruset slik at barnet bør vaksineres rett etter fødselen.

Blir det tatt flere blodprøver senere i svangerskapet?

Ja, blodprosenten vil bli sjekket igjen. Dessuten Rhesus faktoren et par ganger. Hva med urinprøve? Urinprøve skal du ha med til kontrollen hver eneste gang. Denne blir undersøkt på eggehvite og på sukker, og dersom du har svie eller hyppig vannlating blir det også undersøkt om du har bakterier i urinen. Normalt skal urinen din ikke inneholde noen av disse stoffene. Eggehvite tyder på begynnende svangerskapsforgiftning, sukker i urinen tyder på begynnende sukkersyke, mens bakterier tyder på blærekatarr. Av og til finner man i disse tilfellene også røde og hvite blodlegemer i urinen. Dersom urinen din viser noe unormalt vil det bli foretatt undersøkelser senere i svangerskapet i forhold til dette.

Undersøkelsen av urinen er noe av det viktigste vi gjør på svangerskapskontrollen. Derfor bør ikke urinen være feil tatt. Du bør ta en midtstrøms prøve, d.v.s. at du later litt urin, kaster dette, forså å samle opp den midtre delen av den urinen i et rent glass. Husk å skru korken ordentlig igjen slik at urinen ikke lekker ut.