Line og samboeren hadde lenge ønsket å få barn og endelig var graviditetstesten positiv.

Jeg gratulerte henne og forklarte hvilke undersøkelser jeg ville foreta ved denne første svangerskapskontrollen. Deretter hentet jeg fram en ny svangerskapsjournal fra skuffen min og begynte å fylle den ut.

Da jeg vendte meg mot henne for å få noen praktiske opplysninger om henne og mannen, kikket hun på meg en tydelig stolt og tilfreds mine. Hun satt med hendene i fanget på den måten gravide gjerne gjør når magen begynner å bli stor. Jeg tenkte at hun ville passe på fosteret sitt.

Etter å ha fylt ut de nødvendige papirene, gikk vi på undersøkelsesrommet slik at jeg kunne ta en celleprøve av livmorhalsen og sjekke at hun ikke hadde en infeksjon som det var nødvendig å behandle. Hun var tydelig anspent. Jeg forklarte derfor nøye hva jeg skulle gjøre og hensikten med undersøkelsene. De var raskt unnagjort og hun kledde lettet på seg i en fart.

Lege I inngangen til skjeden har du to utvekster, sa jeg. Har de vært der lenge?

Pasient Ja – jeg har hatt de et halvt års tid, fortalte Line. Og jeg har lurt på hva de er.

Lege De er sannsynligvis kjønnsvorter. Slike vorter er meget vanlige og som regel helt uskyldige. De kan øke en del i størrelse i løpet av svangerskapet.

Line virket skremt over å få denne beskjeden.

Pasient Men hvordan kan jeg ha fått dette? Jeg synes dette er veldig ekkelt. Mannen min og jeg har vært sammen halvannet år og ingen av oss har noen gang hatt en kjønnssykdom.

Lege Omkring en av tre yngre, voksne mennesker er smittet av kjønnsvortevirus eller et av de andre medlemmene i denne virusfamilien. Infeksjonen forårsaker ofte lite symptomer.## Mange er derfor ikke klar over at de er smittet. En av dere kan derfor ha hatt viruset i lang tid.

Pasient Men hvordan får jeg det bort?

Lege De midlene man pensler på for å fjerne vortene er uheldige for fosteret. Ettersom viruset ikke innebærer noen risiko for barnet ditt, og vortene kan forsvinne av seg selv etter fødselen, er det oftest best å vente med behandling.

Hun nikket tappert. Det var ingen god start for henne på svangerskapet og jeg brukte mye tid å forklare henne at vortene først og fremst var et ”kosmetisk” problem. Riktignok kan enkelte medlemmene i denne virusfamilien forårsake livmorhalskreft, men disse variantene gir ikke synlige vorter. En celleprøve av livmorhalsen inngår i den første svangerskapskontrollen, og prøven til Line viste seg å være helt normal.

Foto: © iStockphoto.com/anouchka