Bare noen få drinker i uken reduserer sjansen for graviditet.

Til og med et moderat alkoholinntak kan føre til fruktbarhetsproblemer.

Alkohol og kvinner

Det viser resultatene fra en dansk undersøkelse.

Kvinner som kun drakk en til fem drinker i uken reduserte sannsynligheten for befruktning med hele 40 prosent.

Kvinner som svelget over ti drinker i uken minsket sjansen for graviditet med 66 prosent sammenlignet med kvinner som lot være å drikke alkohol.

Et høyt antall drinker i uken spilte derimot ingen rolle for mennenes fruktbarhet.

Tidligere undersøkelser har vist at kvinner som drikker forholdsvis mye eller ofte også har mer uregelmessige eller smertefulle menstruasjonsperioder.

Fra tidligere vet vi at alkohol øker risikoen for spontanabort, for tidlig fødsel og krybbedød.

Avhold best uansett

430 danske par i alderen 20-35 år deltok i undersøkelsen. Ingen av forsøkspersonene hadde barn fra før av. Undersøkelsen gikk over en periode på seks menstruasjonssykluser.

I løpet av denne perioden ble 64 prosent av kvinnene som hadde et alkoholinntak på fem eller mindre drinker i uken gravide. Av kvinnene som drakk mer ble 55 prosent gravide.

Forskerne oppfordrer alle kvinner som ønsker å bli med barn, å holde seg unna alkohol.

Enkelte mener denne oppfordringen også bør gjelde kvinner som ikke ønsker å bli gravide. Alkoholinntaket blant folk øker og kan bidra til uønsket graviditet, spesielt blant unge kvinner.

”Jeg foreslår at vi også oppfordrer kvinner som IKKE prøver å bli gravide, til å styre unna alkoholen”, skriver allmennlege David Church i en kommentar til undersøkelsesrapporten.

Kilde: Bandolier