Hvilke matvarer bør jeg unngå under svangerskapet?

For gravide kvinner er det spesielt viktig å ha et sunt og variert kosthold.

En bør imidlertid være oppmerksom på at enkelte matvarer bør unngås under svangerskapet. Oppmerksomhet rundt disse matvarene kan hindre at barnet får i seg skadelige bakterier, parasitter, miljøgifter eller andre uheldige stoffer.

Mat som bør unngås

Listeriabakterien

Gravide bør styre unna all mat som kan inneholde listeriabakterien. Det gjelder blant annet:

- rakfisk
- gravet eller røkt fisk der holdbarhetsdatoen nærmer seg slutten
- upasteurisert melk eller ost laget av upasteurisert melk
- myke og halvmyke oster

Rått kjøtt

En bør også være forsiktig med alle typer rått kjøtt under svangerskapet. Det inkluderer:

- spekemat
- gravet kjøtt
- tartar

Rått kjøtt kan inneholde skadelige bakterier og parasitter som toksoplasma og listeria. Inntak av disse kan føre til infeksjoner hos mor som kan påvirke fosteret.

Gravide bør derfor kun spise kjøttvarer som er gjennomstekt, kokt eller grillet. Radioaktivitet og kvikksølv

Reinkjøtt, vill ferskvannsfisk, sopp og bær fra nordlige områder i Norge kan fremdeles inneholde noe radioaktivitet etter Tsjernobyl-ulykken.

Avfallsstoffer fra industrien setter spor i havet. Hval- og selkjøtt kan inneholde skadelige mengder med kvikksølv. Av samme grunn bør man også være forsiktig med enkelte fiskeslag som:

- blåkveite (over tre kilo)
- gjedde
- abbor (over 25 cm)
- ørret (over 1 kg)
- røye (over 1 kg)

Det kan også være lurt å styre unna eksotiske fisketyper som hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk.

Generelt bør en unngå fisk og sjømat fra forurensede områder.

Koffein og alkohol

Gravide kan drikke koffein, men inntaket bør ikke overstige:

- en-to kopper kaffe per dag, eller
- tre-fire kopper te per dag, eller
- én liter cola, energidrikk eller annen koffeinholdig drikke per dag

Vær også klar over at såkalte anti-cellulittkremer kan inneholde forholdsvis store mengder koffein som blir tatt opp i kroppen ved påsmørning. Ved bruk av slike kremer bør inntaket av koffeinholdige drikker reduseres.

De fleste vestlige land råder gravide til totalavhold når det kommer til alkohol. Drikker mor alkohol, får fosteret den samme promillen. Det kan føre til store skader på barnets hjerne og indre organer.

Hygiene og matlaging

Gravid kvinner bør være ekstra opptatte av hygienen under matlagingen.

Her følger noen gode råd:

- Man bør alltid hendene før de lager eller spiser mat. Vask også hendene mellom håndtering av ulike råvarer.
- Gravide bør vaske hendene etter å ha vært i kontakt med jord, sand eller katter.
- Skyll frukt, grønnsaker og bær godt.
- Bruk rene redskaper.
- Server maten rykende varm. De fleste bakterier drepes ved 75 grader.
- Dersom det er lenge til maten skal spises, kjøl maten raskt ned og varm den opp igjen før servering.
- Ved bruk av mikrobølgeovn til å lage mat, rør alltid om eller la retten stå noen minutter slik at varmen fordeler seg jevnt.
- Hold rå og tillaget mat fra hverandre.

Mer informasjon

Les mer om mat og graviditet på Matportalen:
http://matportalen.no/Emner/Gravide (ekstern lenke)

På Sosial- og helsedirektoratets nettsider kan du også laste ned en PDF-brosjyre med gode råd om kosthold under svangerskapet:
http://www.shdir.no/ernaering/publikasjoner/ern_ring_i_svangerskapet_15698 (ekstern lenke)

Kilder:
Matportalen
Sosial- og helsedirektoratet