Mette lurte på om hun måtte pumpe ut og kaste morsmelken etter et glass med vin.

Mette hadde nylig født en liten jente og var til kontroll etter fødselen. Ungen var søt og blid og hadde flott blikkontakt med moren.

Pasient Nettene er strevsomme, men mannen min bidrar så godt han kan. Det er jo litt begrenset hva han kan gjør da ettersom han ikke har bryster, sa hun og smilte.

Lege En mulighet er at du bruker en brystpumpe slik at han kan gi henne melken på flaske. Det kan jo være greitt hvis du for eksempel skal ut med venninner en kveld eller trenger å få sove natten igjennom.

Pasient Ja – det er fint å ha muligheten. Jeg kan jo få influensa eller noe sånt, også.

Lege Dersom dere skal gi jenta melk på flaske, lønner det seg å bruke en flaskesmukk med kun et eller to hull. Velger dere en tre- eller firehullssmukk, kan jenta etter hvert foretrekke flasken fordi den er enklere å tømme enn brystet.

Pasient Jeg skjønner. Det er en ting jeg lurte på. I hele svangerskapet har jeg ikke spist blåskimmeloster eller drukket rødvin. Jeg drikker uansett lite, men hva gjør jeg med melken. Bør jeg pumpe meg og kaste den for at ungen ikke skal få i seg alkohol?

Lege Du kan godt unne deg et glass vin sammen med gode oster. Alkoholen du drikker blir fordelt på hele kroppen. Konsentrasjonen i melken blir derfor maksimalt 0,7 promille etter to glass vin. Vinen i flasken er således cirka 150 ganger sterkere. Dessuten avtar innholdet i melken i takt med at leveren bryter ned alkoholen og det gjør den i løpet av noen timer.

Pasient Ja - jeg skjønner. Da trenger jeg ikke kaste melken i det hele tatt, da?

Lege Nei – det trenger du ikke. Men husk at koordinasjons- og reaksjonsevnen samt balansen avtar raskt når vi har promille. Skal man håndtere spedbarn er dette viktig å være oppmerksom på selv ved en promille på 0,5. Når den gjør oss uegnet til å kjøre bil, bør vi kanskje helst ikke bære unger i trapper...

Pasient Ja – det er sant. Det blir uansett bare et glass vin og jenta sover fra åtte om kvelden og gjennom hele natten. Dessuten er stua i samme etasje som soverommene.

Lege Det høres veldig greitt ut.

Jeg følte meg trygg på at Mette ville ta godt var på ungen sin. Den nybakte moren ”fortjente” å få nyte gode oster og et glass rødvin etter et tungt svangerskap.