Lena var gravid og lurte på hvilken risiko utenlandsferien ville ha på svangerskapet.

Lena var gravid for første gang og hadde fortalt venninnene at hun og samboeren skulle på to ukers ferie i Frankrike.

De første fire månedene av svangerskapet hennes hadde forløpt uten problemer. Hun gledet seg veldig til å reise sydover og følte at det var deres siste sjanse til å gjøre noe hyggelig sammen alene før familielivet ”braket løs”, som hun uttrykte det. Ferien hadde vært planlagt lenge før hun ble gravid.

Pasient Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Noen venninner sier at det er bare å reise, mens andre mener at jeg bør la det være. Hva synes du??

Det medfører en viss risiko å reise til Syden når man er gravid. Hvis kvinnen er frisk og svangerskapet er normalt, er de viktigste farene blodpropp under reisen og infeksjoner på reisemålet.

Lege Det tryggeste er å være hjemme, så jeg bør nok råde deg til det hvis du vil være 100 prosent sikker. Men faren for at det skal skje deg noe i Frankrike er ikke stor hvis du tar noen forholdsregler.

Pasient Mener du maten?

Lege Ja, og å bruke støttestrømper, gjøre jevnlig fotgymnastikk, drikke rikelig og ta små spaseturer i flykabinen for å beskytte deg mot å få blodpropp under reisen. Men risikoen for å få propp er beskjeden ved flyreiser under tre timer.

Pasient Hva kan jeg spise da?

Lege Trygt er varm, gjennomkokt og stekt mat, likeså frukt og grønnsaker du selv skreller. Og drikk kun mineralvann. Det er en billig forsikring. God håndhygiene begrenser også smitterisikoen.

Pasient Og hva bør jeg ikke spise...

Lege Du bør derfor unngå retter som har vært oppbevart en tid etter at de ble tilberedt, for eksempel kalde sauser, dressinger, majones, waldorfsalat og lignende. Det må også styre unna skalldyr, egg, myke oster og andre upasteuriserte melkeprodukter samt halvstekte eller rå kjøttprodukter.

Pasient Er det på grunn av toxoplasmose?

Lege Ja – blant annet. Sannsynligheten for å bli smittet av toxoplasmose i sydlige land er omkring 20 ganger større enn i Norge. Av blodprøvene du fikk tatt ved den første svangerskapskontrollen ser jeg at du ikke er immun mot denne parasitten. Blir du smittet kan den skade fosteret. Matrådene er også for å beskytte deg med listeriose, en fosterskadelig bakterie, og mot turistdiaré.

Pasient Det er sannelig ikke mye jeg kan spise, skjønner jeg.

Lege Det har du rett i. Kostholdet for en gravid på sydentur blir ganske kjedelig. Men det går jo an å ha det hyggelig i ferien uten å reise utenlands også...

Pasient Ja, men nå går vi tross alt inn i en periode med årlige turer til Kardemomme by og Legoland. Det hadde vært deilig med denne turen.

Lege Som sagt går det an å reise hvis du tar dine forhåndsregler. Og fjerde til sjette måned er den perioden i svangerskapet som har minst risiko for komplikasjoner.

Det er ikke hyggelig å være gledesdreper. Jeg skjønte at Lena hadde ønsket at jeg skulle si at hun bare kunne reise. Hun var ung, frisk og sprek. Svangerskapet hadde vært helt uten komplikasjoner.

Lege Hvis dere bestemmer dere for å reise, er det lurt å sjekke om reise- eller sykeforsikringen dekker medisinsk behandling i forbindelse med svangerskapet. Helsevesenet i Frankrike er stort sett meget bra hvis dere skulle få behov for det, men eventuelle språkproblemer kan medføre vanskeligheter. Og for orden skyld - husk å ta med seg svangerskapsjournalen slik at du har en oversikt over svangerskapets utvikling og andre nøkkelopplysninger.

Jeg foreslo at vi gjennomgikk de medisinene hun eventuelt ønsket å ta med seg. Gravide bør unngå å kjøpe medisiner i utlandet. De bør medbringes fra Norge etter å ha sjekket om de kan brukes av gravide.

Lena sukket og takket for seg. Hun skulle gå hjem for å prate med kjæresten. I det hun skulle gå ut av døren snudde hun seg.

Pasient Er det trygt for fosteret å fly?

Lege Ja – det er ikke farlig for et friskt foster å være i en trykkabin, sa jeg og var glad for at jeg kunne berolige henne på dette punktet.