Håvard var urolig for at hans gravide kone skulle bli smittet av kyssesyke.

Katja er gravid i 23 uke. Hun pleier å komme sammen med ektemannen Håvard til svangerskapskontrollene. Han er en stillfaren, kraftig mann på nesten to meter. Ved disse konsultasjonene sier han som regel lite. I dag kom han alene og virker litt stresset. Han gikk rett på sak.

Pasient Til helgen får vi besøk av storesøsteren min og guttene hennes på ni og 14 år. For tre uker siden hadde eldstemann en kraftig halsbetennelse. Etter mye om og men fant legen deres ut at det var kyssesyke. Nå er gutten nesten frisk igjen. Men ettersom Katja er gravid og vi ikke vil ta noen sjanser, lurer jeg på om gutten er fortsatt er smittsom og om vi bør avlyse besøket. Jeg mener av hensyn til henne og barnet. Hva synes du? Jeg har ikke snakket med Katja om dette. Jeg vil ikke uroe henne. Du skjønner sikkert hva jeg mener. Derfor trenger jeg litt informasjon før jeg tar det opp hjemme.

Lege Jeg forstår. La oss gå igjennom fakta først. Det kan kanskje hjelpe deg i din beslutning.

Håvard nikket. Jeg fortalte at de fleste mennesker har hatt kyssesyke i løpet av barneårene og er derfor immune mot viruset resten av livet. I småbarnsalderen er denne sykdommen svært lik en vanlig forkjølelse. Mange er derfor ikke klar over at de har gjennomgått kyssesyke. Statistisk sett er det derfor sannsynlig at Katja også er immun, og fram til fødselen er fosteret beskyttet av de antistoffene moren produserer.

Selv om nevøen fortsatt kunne smitte andre, var det derfor lite trolig at viruset innebar noen risiko for verken mor eller barn. Dessuten overføres viruset gjennom spytt og den nødvendige dosen for å bli smittet er relativt stor. Vanlig sosial kontakt innebærer derfor beskjeden risiko. I tillegg avtar smittsomheten ved kyssesyke i takt med symptomene. Samlet sett var det således svært liten fare for at Kajta ville bli smittet av nevøen.

Håvard var synlig fornøyd og virket lettet ved tanken på at han kona og barnet sannsynligvis var trygge og at det antagelig ikke var nødvendig å avlyse det forestående besøket.

Pasient Men jeg vet jo ikke om Katja hadde kyssesyke da hun var liten jente. Og hun vet det kanskje heller ikke, hvis jeg forstod deg rett. Hva om hun ikke har hatt det?

Lege Jeg tror ikke det er farlig for fosteret om Katja, mot formodning, blir smittet. Men før jeg svarer deg endelig vil jeg dobbeltsjekke dette. Er det i orden at jeg ringer deg litt senere i dag.

Det syntes han var greitt. Etter at jeg var ferdig med dagens pasienter gjennomgikk jeg artikler om denne problemstillingen etter å ha søkt på Internett. Det viste seg at det har vært gjort lite forskning for å kartlegge hvilken risiko det innebærer for et foster om en mor blir smittet av kyssesyke under svangerskapet. Etter det man vet i dag kan man ikke helt utelukke at fosteret kan skades, men sannsynligheten for slik skade synes å være liten.

Jeg ringte Håvard og formidlet dette til han. Og la til at de kunne avlyse besøket hvis de ønsket å være 100 prosent sikre, men at dette nok ikke var strengt tatt nødvendig. Han sa han helst ville hatt et klarere svar, men at han forstod at det ikke var mulig å få.

Han fortalte at han i mellomtiden hadde snakket med Katja, og at de hadde blitt enige om å ikke avlyse besøket. I stedet ville de ringe søsteren og be henne forklare gutten hvorfor han ikke kunne gi Katja en klem ved dette besøket og at begge to måtte være nøye med å vaske hendene. God håndhygiene er et viktig tiltak mot de fleste smittsomme sykdommer.