Tove kom til meg for å fjerne hormonspiralen som hun hadde fått satt inn etter at hun fødte sin lille datter Sofie for snart fire år siden. Jeg spurte henne om hun ønsket å prøve å få flere barn, eller om hun ville forsøke et annet prevensjonsmiddel enn spiral. Hun fortalte at hun var svært fornøyd med spiralen, men at de omsider hadde kommet til at de ville prøve å få et barn til.

Lege Det var hyggelig, sa jeg. Jeg tror det blir bra for Sofie å få søsken nå.

Pasient Ja, det tror jeg også. Hun er veldig glad i babyer! Det blir selvfølgelig noe annet når barnet kommer, men det blir nok uansett fint for henne.

Lege Ja, det er jeg helt sikker på. Ikke minst når hun blir voksen. Da får hun en større familie og kanskje små nieser og nevøer! En gang blir jo mamma og pappa borte. Da er det godt å ha en familie å støtte seg på.

Tove og samboeren hadde brukt lang tid på å bestemme seg for om de skulle få flere barn. De hadde hatt en ganske krevende periode etter at Sofie var født. Sofie er psykisk utviklingshemmet og hadde vært mye syk de to første årene. Nå gikk alt greiere. Tove hadde begynt å jobbe igjen for snart et år siden og syntes det var godt å ha fokus på flere ting. Hun følte likevel at tilværelsen var strevsom. Hun klarte ikke helt å koble ut bekymringene hun hadde for lille Sofie og hvordan livet hennes skulle bli. Jeg sa at jeg forstod hennes bekymringer.

Pasient Jeg blir veldig lei meg når folk rundt meg sier at jeg må ta meg sammen og bare lære meg å leve med det!

Lege Kommentarene er nok godt ment, selv om jeg skjønner at du blir såret.

"En normal fostervannsprøve er heller ingen garanti for at barnet er friskt. Det er også viktig å tenke over hva dere vil gjøre hvis du får utført en fostervannsprøve, og den mot formodning viser at det er noe i veien med fosteret."

 

Jeg spurte Tove om hvilke tanker hun gjorde seg om den forstående graviditeten. Hun og samboeren hadde fått fastslått at det ikke var økt sjanse for å få et nytt barn med den samme sykdommen som Sofie.

Pasient Ja, det er jo denne usikkerheten som har holdt oss tilbake fra å få flere barn. Jeg har en skremmende følelse at vi ikke kan få friske barn. Jeg vet at dette er irrasjonelt, men makter ikke helt å legge uroen til side. Vi har fått tilbud om fostervannsprøve, men klarer ikke å ta stilling til dette heller. Jeg har nok alltid vært litt i mot fostervannsprøver. Jeg har følt at vi lever i et sorteringssamfunn der ikke alle er regnet som bra nok til å få leve. Det er helt forferdelig å tenke på at mange tar fostervannsprøve for å luke bort mennesker som min Sofie.

Lege Jeg skjønner godt at du kjenner det slik, sa jeg.

Pasient Ja, også uavhengig av Sofie, er dette vanskelig! Sannsynligheten for at fosteret er sykt er jo veldig liten. Samtidig er ikke fostervannsprøve helt ufarlig, så vidt jeg har skjønt. Vi kan faktisk risikere å miste et barn som er et helt normalt! Dette synes jeg er betenkelig. Likevel føler jeg at vi nå etter å ha fått Sofie, ikke kan klare å håndtere et annet barn som det feiler noe.

Lege Ja, denne beslutningen er ikke enkel.

Pasient Men vi klarer ikke å bestemme oss for hva vi synes. Jeg føler på en måte at vi svikter Sofie uansett. Jeg tenker at vi kan klare et barn, men ikke flere med spesielle behov. Jeg tror at dersom vi får et nytt krevende barn, får vi ikke nok tid til noen av dem. På den annen side føler jeg at hvis vi tar bort et annet barn med et handicap eller sykdom, så sier vi på en måte at Sofie ikke er bra nok!

Lege Nei, jeg synes ikke dere svikter Sofie av den grunn. Jeg vet jo at dere er veldig glade i henne. Samtidig er det forståelig hvis du tenker at to barn med spesielle behov blir for mye for dere, og at du kjenner at du ikke har overskudd til å gi begge barna den omsorgen du ønsker.

Tove og mannen sto foran en vanskelig beslutning. De slet med å forene til dels motstridende hensyn og visste ikke hvilke de skulle tillegg vekt. På den ene siden ønsket de ikke å velge vekk et barn som Sofie. Samtidig hadde de lite overskudd og var opptatt av å lage en god familiesituasjon for alle sammen.