Torunn ventet sitt første barn og var gravid i syvende måned. Det var en travel tid for henne og mannen. Han hadde mye å gjøre på jobben, mens hun håpet å få mest mulig klart før babyen kom. De måtte flytte da hun ble gravid. Nå hadde de bodd i den nye leiligheten en måned. To av soverommene trengte et strøk maling, syntes Torunn, og det hadde hun tenkt å gjøre selv.

Pasient Men så kom jeg på at det kanskje ikke er helt bra at jeg maler disse rommene mens jeg er gravid. Kanskje det er best å vente til etter at barnet er født. På den annen side skal vi jo være mye mer hjemme når ungen kommer enn det vi er nå! Hva mener du om dette?

Jeg spurte om det var viktig for dem å få malt rommene. Torunn mente at det var nødvendig å få det gjort. Rommene var mørke og triste, og hun trodde de ville trives mye bedre hvis de ble lyse. Hun ønsket at alt skulle være i orden før barnet kom, slik at de slapp å bruke mye tid og krefter på andre ting i nyfødtperioden. Jeg foreslo de første malte barnerommet slik at det ble godt utluftet før barnet kom.

"Jeg foreslo da de kanskje skulle male rommet med latexmaling først ettersom denne malingstypen avgir gasser lengst. Den oljebasert lukter sterkere det første døgnet men da er den stort sett ferdig herdet."

 

Lege Og så er det jo mulig at babyen til å ligge på rommet deres den første tiden, sa jeg.

Lege Hvis dere vil male begge rommene med en gang, kan dere kanskje flytte madrassene inn på stua og sove dere eller male et rom om gangen for å ikke puste inn sterk malingslukt om natten.

Jeg mente at samboeren burde stå for det praktiske for å begrense Torunns kontakt med løsemidler. Men sørget hun for god utluftning og ikke klatret på stoler eller trappestiger med den store magen var det nok lite risikabelt for henne å male. Hvis de luftet godt de første dagene og sov med åpent vindu kunne hun trygt ta i bruk soverommet igjen selv om hun var gravid.

Jeg spurte henne om hun malingen hun skulle bruke var vann- (latex) eller oljebasert. Hun fortalte at de hadde et rom med hver av malingstypene.