Janne ville vite om det gjorde noe at hun hadde vært på fest før hun ble klar over at hun var gravid. Hun mente at det var vanlig å drikke alkohol under svangerskapet lenger sør i Europa, og lurte på om det var en gammeldags og litt puritansk holdning som satt igjen her oppe i nord.

Jeg fortalte at hun sannsynligvis ikke trengte å være redd på grunn av den ene festen. Mange kvinner har inntatt øl eller vin før de visste at de var gravide. Det er svært uvanlig at barn blir skadet av et enkelt, moderat alkoholinntak.

De aller første ukene av svangerskapet er ikke blodtilførselen til barnet opprettet. Det tidlige fosteret blir dermed ikke eksponert på samme måte som når det har mer direkte forbindelse med morens blodomløp.

Jeg sa til Janne at hun burde være forsiktig med alkohol under svangerskapet. Dette er ikke basert på puritansk skandinavisk synsing. Temaet ble nylig undersøkt av en gruppe forskere i Bergen som så på sammenhengen mellom alkoholinntak hos mor og skader hos barna. De hadde behandlet 64 barn med alkoholrelatert skade. I tillegg hadde de gått gjennom nyere tids forskning rundt alkohol og svangerskap. Det viser seg at hjernen kan skades under hele svangerskapet. De anbefaler dermed totalt avhold og viser til at de fleste vestlige land gjør det samme.

Slike forskningsprosjekt har sine feilkilder. Undersøkelsen er basert på mødrenes opplysninger om alkoholforbruk. Det er ikke umulig at kvinner som drikker kan ha oppgitt et lavere alkoholforbruk enn det som faktisk ble inntatt, og at man derfor feilaktig kan få inntrykk av at et beskjedent forbruk er skadelig. Likevel kan følgene være så alvorlig at kvinner ikke bør ta sjansen på å drikke i løpet av svangerskapet. Et glass en sjelden gang påvirker normalt ikke fosteret. Det er det jevne og høye forbruket som er farligst.

Janne fortalte deretter at de fleste av venninnene mente de kunne drikke et glass vin når de er gravide eller ammer. Hun spurte om det var greit hvis det bare skjedde en gang per helg.

Dersom en gravid kvinne drikker alkohol får fosteret den samme promillen som moren. Når hun ammer derimot, blir melken fortynnet i barnets kropp og barnets promille blir mye lavere enn den er hos moren. Dessuten synker promillen raskt i melken når mor blir edru. Hvis hun ikke ammer når hun er beruset, er sjansen liten for at barnet får i seg vesentlig med alkohol. Et foster derimot kan ikke slippe unna og blir utsatt for hele alkoholpåvirkningen. Det er altså en vesensforskjell på å drikke i svangerskapet og når man ammer.

Det er likevel en selvfølge å drikke lite alkohol også når man ammer. Det er skremmende for barn at mor og far er beruset. De kan dessuten falle og skade barn som de bærer i påvirket tilstand. De små bør heller ikke ligge i foreldrenes seng hvis de er beruset og sover tungt. Mange foreldre blir også slitne og irritable dagen etter at de har drukket. Dette bør man ikke utsette barna for.

Jeg fortalte Janne at jeg syntes det mest fornuftige er å holde seg unna alkohol i svangerskapet. Når det gjelder ammeperioden kan hun nok unne seg et glass vin innimellom hvis hun passer på å ikke bli beruset.

Jeg merket at Janne ikke var helt fornøyd med svaret. Hun hadde nok ønsket at jeg mente at det var OK å drikke en del glass vin under svangerskapet. Mange unge kvinner i dag er vant med en livsstil med mye god mat og drikke. De nyter vin oftere enn hva mødrene deres gjorde. Jeg minnet henne på at svangerskapet tross alt ikke varer evig og at det finnes gode alkoholfrie varianter til mat. Noen kvinner mister lysten på alkohol av seg selv. Det skyldes kanskje at de vet at det er best for barnet, eller fordi smakspreferanser blir endret under svangerskapet.

Foto: © iStockphoto.com/TSchon