Jeg nærmer meg fødselsterminen min, hva skjer når jeg innlegges?

Når fødselen starter, ringer du først fødeavdelingen slik at de er forberedt på at du kommer. De vil som regel finne frem papirene dine slik at alt er klart.

Ta med deg bagen du har pakket på forhånd, helsekortet for gravide, eventuelt andre papirer du har fra svangerskapskontrollen og dra til klinikken så fort som mulig.

På klinikken blir du tatt i mot av jordmor. Hun vil som regel undersøke deg nedentil, stikke fingrene inn i skjeden og kjenne på livmorhalsen hvor åpen den er.

Dersom hun mener du er i fødsel, vil du bli innlagt. Hun vil nå ta puls, blodtrykk, temperatur, eventuelt undersøke urinen på eggehvite og sukker. Dessuten vil hun undersøke hvordan fosteret har det.

Først vil hun klemme på magen din for å fastslå hvordan barnet ligger og så vil hun kontrollere hjerteslagene med et fosterstetoskop som er et trerør eller med et lite spesialapparat, en sonicade.

På de aller fleste steder vil jordmor koble deg til en spesialmaskin, en cardiotokograf, som registrerer barnets hjerteslag samtidig med livmorens muskelsammentrekninger. Jordmor kan da finne ut om fosteret har det bra og om det får nok surstoff mellom riene.

Hva med min personlige hygiene? Jeg har hørt at man bli barbert, dusjet og får klyster når man kommer inn på sykehuset.

Før ble alle dusjet. I dag blir du kroppsvasket, eller dusjet hvis du orker det og hvis det er tid nok. Tidligere ble alle barbert nedentil. Dette gjøres ikke rutinemessig lenger.

Klyster settes dersom fosterhodet er festet. Det er nemlig slik at endetarmen bør være mest mulig tom når barnet fødes for å unngå at avføring i bekkenet hindrer hodet i å komme ned under fødselen. Klysteret hindrer også tilgrisning av avføring når barnet presses ut. Dersom fødselen er nært forestående når du kommer inn i avdelingen, droppes klysteret.

Forberedelsene til fødsel tar som regel en halv-en time. Deretter blir du flyttet inn på fødestuen. Man forsøker i dag å gjøre fødestuen så hjemmekoselig som mulig. Det finnes alltid en fødeseng og en fødekrakk, samt slanger i veggen hvor man kan få surstoff både til deg og fosteret. Enkelte sykehus har også vannsenger samt badebasseng.