Livmoren er en stor muskel formet som krukke. På slutten av svangerskapet begynner muskulaturen å trene til fødselen.

Den begynner å trekke seg sammen allerede fra sjette svangerskapsmåned. Dersom du legger hånden på magen, vil du kjenne at magen blir hard i noen sekunder før den slapper av. Dette er muskelsammentrekninger eller kynnere. De blir mer og mer fremtredende og varer lengere og lengere etter hvert som du nærmer deg fødselen.

Egentlig er kynnere forrier og noen kan være plaget av slike forrier hele svangerskapet.

Hvordan skal jeg så vite at jeg har ordentlige rier?

De ekte fødselsriene er regelmessige og kommer med cirka ti minutters mellomrom. De blir sterkere og sterkere og det blir kortere og kortere mellom riene. De stopper ikke opp, men fortsetter frem til barnet er født.

Fødselsriene er også smertefulle i motsetning til kynnerne. Disse ordentlige riene virker på livmorhalsen og er med på å åpne fødselskanalen.

Kontakt fødeavdelingen, hvis du er i tvil. Dersom undersøkelse nedentil viser at livmorhalsen er lukket, har sammentrekningene ikke hatt effekt. Da er det altså kynnere.

Kynnerne forverrer seg ofte ved anstrengelse og ved fysisk aktivitet som for eksempel når du løper eller går. Dette er et tegn på at du kanskje bør ta det litt med ro, slappe av og hvile slik at ikke kynnerne går over til ordentlige rier og fører til for tidlig fødsel.