Når brukes tang eller sugekopp under en fødsel?

Dersom fødselen stopper opp helt på slutten for eksempel hvis mor er utslitt, eller hvis fosterets tilstand tilsier at den må fort ut, kan barnet hjelpes ut med sugekopp eller tang.

Tangen brukes kun når mormunnen har åpnet seg fullstendig og barnets hode er kommet helt ned på bekkenbunnen, det vil si like før det skal komme ut.

Sugekoppen kan av og tilbrukes før mormunnen er helt utvidet og også hvis barnets hode står litt lengere oppe i fødselskanalen.

Det er legen som i ethvert tilfelle avgjør om tang eller sugekopp er det greieste.

Hvordan foregår en tangfødsel?

Normalt får du lokalbedøvelse både av skjedeåpningen og bekkenbunnen. Deretter legges en episiotomi, det vil si legen klipper ut mot venstre side i skjedeåpningen. Så plasseres tangen på begge sider av barnets hode og man trekker forsiktig nedover.

Tangen er slik konstruert at den ikke klemmer barnets hode, men man får et godt grep omtrent ved ørene.

Det er veldig viktig at du selv hjelper til å trykke så mye du kan under ri. Legen drar samtidig og sammen får dere barnet ut.

Men kan ikke tangen være farlig?

Tangen er slik konstruert at den legger seg som en skjerm om barnets hode og beskytter det mot trykk og skader.

Dersom legen velger å legge tang gjør han dette fordi det er best for barnet å komme raskt ut. En tangforløsning slik den foregår idag, skader ikke barnet.

Tangen kan etterlate trykkmerker eller blåmerker på begge sider av barnets hode, men de er ufarlige og forsvinner i løpet av noen dager.

Hva med sugekopp?

Sugekoppen er en liten metallkopp som er forbundet til en vakuumpumpe. Koppen føres inn i skjeden og suger seg fast til barnets hode. Så trekker legen barnet forsiktig ned gjennom fødselskanalen, mens du selv trykker det du kan under ri.

Sugekoppen kan føre til hevelse med blodutredelser på barnets hode, men dette forsvinner etter noen dager.

Dersom jeg har hatt en fødsel med tang eller sugekopp, må jeg ha en slik fødsel neste gang?

Nei, det behøver du absolutt ikke. Slik forløsningshjelp er vanligst dersom du er førstegangsfødene.