Hvordan kan jeg vite at fosteret har det bra under fødselen?

Når du innlegges på fødeavdelingen, vil jormor forsikre seg om at barnet har det bra. Under hele fødselen vil barnet overvåkes, slik at eventuelle faresignaler oppdages tidligst mulig.

Vi har flere måter å kontrollere et foster på:

- Fosterstetoskop: Dette er et rør laget av tre eller metall. Jordmoren setter dette på magen din og hun kan telle barnets hjerteslag.
- Elektronisk overvåkning: Her registrerer vi barnets hjertefrekvens samtidig med riene ved hjelp av et avansert elektronisk utstyr. Alt blir nedtegnet på en papirstrimmel.

Ved de fleste fødeavdelinger registrers fosterlyden med det samme du kommer inn i avdelingen. Hvis alt er bra, vil du kanskje bli registrert et par ganger til. Ved andre fødsler er det nødvendig å overvåke mer intenst. Dette skjer hvis fostervannet er gulgrønt, et tegn på at fosteret kanskje i en kort periode har hatt litt lite surstoff. Dette kan selvfølgelig bedre seg og det vil kunne bli lest ut fra det elektroniske overvåkningsapparatet.

Dersom du får epiduralbedøvelse er det vanlig at litt av riene blir borte. Du vil få en væske inn i årene som får riene til å øke i styrke. Dersom du får slike riestimulerende midler, overvåkes alltid fosteret.

Overvåkningen skjer også mere intenst dersom du selv har en lidelse eller sykdom som medfører en risiko for barnet, eller dersom det er blitt påvist at barnet er magert eller at morkakefunksjonen er dårlig.

Hvordan skjer overvåkningen?

Den elektroniske overvåkningen gjør ikke vondt, men du kan ikke bevege deg fritt omkring. Du får et belte rundt magen hvor det er festet en liten pute med en elektrode. Denne registrerer rievirksomheten din, mens et annet belte med en lignende pute registrerer barnets hjertefrekvens.

Dersom fostervannet er gått, settes av og til en elektrode på barnets hode for å måle hjerteslagene til fosteret enda mere nøyaktig.

På enkelte sykehus er det et fjernkontrollsystem for slik overvåkning slik at jordmor på vaktrommet kan følge med hvordan barnet har det for eksempel om natten.

Jeg har hørt at man kan ta blodprøve av barnet under fødsel. Stemmer det?

Ja, det er fullt mulig og det gjøres for å kontrollere enda mere nøyaktig barnets tilstand. For eksempel hvis registreringen har vist at barnet reagerer på riene.

Med en liten kikkert gjennom skjeden tas en blodprøve fra hodet til barnet. Denne blir analysert i et apparat som måler surstoffinnholdet i barnets blod. Slike blodprøver kan gjentas flere ganger under en fødsel.

Er ikke dette mye elektronikk? Er det nødvendig?

Intens overvåkning er selvfølgelig ikke nødvendig ved enhver fødsel, men i enkelte tilfeller er teknikken vår beste hjelper til å avgjøre hvordan barnet har det.

Det kan synes skremmende med ledninger og teknisk utstyr på en fødestue. Dette gjøres for å gi barnet den best mulige start i livet. Det er jo også en flott ting at man på forhånd kan si om et barn kan tåle rier.

Lykke til!