Det er ikke nødvendigvis smertefullt å føde, selv om det fra gammelt av heter at "med smerte skal du føde ditt barn".

Enkelte rier er vonde, men vi har forskjellige former for bedøvelse og smertelindring som kan gis under fødsel.

En del kvinner ønsker ikke å ha bedøvelse i det hele tatt, men det er lov å endre standpunkt underveis. Det er intet nederlag.

Om du trenger smertestillende eller ikke, er helt avhengig av riene: Hvor hyppige og hvor kraftige de er og hvordan du selv opplever og tåler smerte.

Prøv ikke å bekjempe smerten. Da gjør det alltid mere vondt.Hvis du under fødselen får så sterke smerter at du ikke orker mer, må du be om bedøvelse uten å betrakte dette som et nederlag for deg selv.

Hvilke forskjellige bedøvelsesmidler fins?

Når du kommer inn på fødeavdelingen i begynnelsen av en fødsel, er vi litt tilbakeholden med smertestillende.

Er du kommet til åpningsfasen og mormunnen er blitt tre-fire centimeter får du ofte tilbud om en avslappende sprøyte eller av og til det litt sterkere midlet Petidin. Dette medikamentet har både smertestillende og beroligende virkning. Ofte blir du trett og så avslappet at du kan sove mellom riene.

Vi liker ikke å gi dette medikamentet dersom det er kort tid igjen til fødsel. Litt av midlet går over til barnet og kan føre til at barnet puster langsommere og blir søvnig rett etter fødselen. Da vil jordmor gi et motmiddel til barnet. Man mener også idag at Petidin kan ha litt hemmende effekt på ammingen og barnets sugeevne rett etter fødselen.

Virkningen av Petidin avtar normalt etter tre-fire timer og da må du som regel ha en annen form for smertestillende.

Enkelte kvinner prøver i dag sprøyter med saltvann i ryggen som avleder fødselssmertene.

Opphold i et basseng med lunkent vann, eller dusjsprøyting på ryggen brukes også som smertelindring. Dette virker avslappende og fører til mindre behov for bedøvelse.

Jeg har hørt at noen får lystgass, hva er det?

Lystgass gis når mormunnen har åpnet seg fem-seks centimeter eller mer.

Gassen er blandet med surstoff som du puster inn gjennom en maske. Gassen demper det verste smertene, men du kan ofte føle deg litt lett i hodet, bli oppstemt, eller kvalm.

Lystgass har ingen effekt på riene og påvirker ikke barnet.

Noen kvinner får paracervikalblokkade eller PCB. Dette er en lokalbedøvelse av livmorhalsen slik at åpningsfasen blir nesten smertefri. Denne bedøvelsen varer kun et par timer og kan gjentas flere ganger.

Den brukes ikke så mye i Norge fordi den en sjelden gang kan hemme barnets hjertefunksjon og krever derfor elektronisk overvåkning.

Jeg har hørt at det finnes smertefri fødsel, kan jeg få dette?

Du tenker på epiduralbedøvelse eller ryggbedøvelse. Dette opphever smerten gjennom hele fødselen for de fleste.

Epiduralbedøvelsen settes av en anestesilege inn i ryggraden. Gjennom en tynn slange gjennom nålen får du tilført lokalbedøvelse. Du vil bli bedøvd fra livet og ned, men sløves ikke. Fødselen må imidlertid overvåkes med fosterregistrering. Man må også kontrollere pulsen og blodtrykket ditt og riene.

Epiduralbedøvelsen kan ofte være så effektiv at litt av riene blir borte. Det er derfor også vanlig at man gir riestimulerende medikamenter inn gjennom en slange i blodårene.

Dersom du får epiduralbedøvelse, kjenner du som regel intet hverken i åpningstiden, utdrivningstiden eller etterpå under klippet, eventuelt syingen. Epiduralbedøvelse brukes også under keisersnitt eller når man skal legge en tang.

Har du fått epiduralbedøvelse, trenger du ikke noe annet smertestillende middel. Men hvis du har fått noe av det andre jeg har nevnt, trenger du som regel noe nytt akkurat i det barnet skal komme ut av fødselskanalen. Du vil da oftest få pudendalblokkade, det vil si en lokalbedøvelse i mellomkjøttet.

Som oftest prøver man å bedøve nerven som fører nervetråder til skjeden, kjønnsleppene og mellomkjøttet. Man setter bedøvelsen på hver side av skjeden. Denne gjør at man kan klippe uten at det gjør vondt. Man kan også sy etterpå eventuelle rifter uten at du merker det. Denne bedøvelsen er helt ufarlig.

Hva med akupunktur?

Det brukes i Kina, men er sjelden hos oss. Jeg har vært med på fødsler hvor den fødende har hatt med sin egen akupunktør. Virkningen kan i enkelte tilfelle være god.

Det viktigste er imidlertid å vite hvordan en fødsel foregår og hva som skjer slik at du føler deg trygg. I dag er det ingen grunn til at du skal lide deg gjennom en fødsel. Du må si ifra til jordmor og be om smertestillende. De midlene vi har til rådighet er velprøvd og ikke farlige for barnet.

Lykke til !