Jeg har hørt av morkaken kan bli igjen i livmoren, er det sant?

Normalt kommer morkaken noen få minutter etter at barnet er født.

Det som skjer er at etter at barnet er kommet ut, vil den store livmoren trekke seg sammen. Blodårene som forbinder morkaken med livmorslimhinnen blir revet over. Dermed oppstår det en blødning som adskiller morkaken fra livmoren.

Alt dette skjer i løpet av minutter og morkaken støtes ut sammen med litt blod. Dette kalles etterbyrden.

På mange sykehus blir det gitt rutinemessig en sprøyte med et legemiddel som har samme effekt som det riefremkallende middelet du får under fødselen. Dette middelet gis for å være sikker på at riene øker og morkaken løsner raskere. Dessuten reduserer dette risikoen for blødning.

Rett etter fødselen vil ofte jordmor kjenne flere ganger på magen din. Dette gjør hun for å føle om morkaken har løsnet.

En sjelden gang hender det at morkaken ikke kommer ut av seg selv. Dersom den har ligget i livmoren over en time etter at barnet er født, vil fødselslegen fjerne denne morkaken.

Har du epiduralbedøvelse trenger du ikke noe ekstra, ellers må du ha narkose. Fødselslegen går da inn i livmoren og skreller løs morkaken. Dette har ingen innvirkning på senere svangerskap og behøver ikke skje igjen.

Undersøkes morkaken spesielt etter fødselen?

Alle morkaker blir undersøkt. Vanligvis blir de lagt på et fat og man ser spesielt etter om den er hel. Det kan nemlig være noen rester igjen inne i livmoren og dette kan føre til blødning i barselsperioden.

Morkaken er blårød av farge, men dersom den er forandret på en eller annen måte, eller hvis barnet ditt er svært liten av vekst, vil morkaken bli sendt inn til undersøkelse på laboratoriet. Her kan man få vite årsaken til den eventuelt nedsatte ernæringen av fosteret ditt. Det kan ha betydning ved et senere svangerskap.