Hva skjer på femmånederskontrollen?

Nå er det andregangs vaksinering med trippelvaksine, det vil si mot difteri, stivkrampe og kikhoste. HIB- vaksine gis også.

Ved bivirkninger kan man gi paracetamol dersom barnet får feber eller vondt i låret. Etter vaksinering kan barnet være utilpass, og både barnet og foreldrene vil ofte ha det bedre om smertestillende gis.

Hvis du ikke kjenner grunnen til at barnet ditt er sykt, kan du være litt tilbakeholdende med å gi febernedsettende medisin. Dette kan skjule symptomer og man får et uriktig bilde av barnets tilstand.

Det første døgnet etter vaksinering kan man regne med at barnets ubehag skyldes bivirkninger av vaksinen.

Hva ser man spesielt etter på femmånederskontrollen?

Babyer på fem måneder har begynt å lage flere lyder for eksempel "ba-ba" og "da-da". De bruker stemmen mye og bruker den også til å påkalle oppmerksomhet.

Barnet har blitt bedre til å koordinere øyne og hender slik at de kan gripe etter leker. Når de har fått fatt i leken vil den føres mot munnen, som er det viktigste undersøkelsesorganet i første leveår. Alt puttes i munnen og skal undersøkes der.

Vær derfor nøye med at for eksempel leker ikke har små deler som kan løsne og sette seg i halsen til barnet. Bruk leker med giftfri maling.

På dette alderstrinnet vil de fleste barn få tak i tærne sine og kanskje suge på dem.

Hvilken informasjon og veiledning får man på femmånederskontrollen?

Vi oppfordrer foreldrene til å legge det våkne barnet på magen fremfor i ryggleie. Barnet kan da lettere bevege seg, det er mer mottagelig for stimuli, samtidig som for eksempel strekkefunksjoner stimuleres.

Bruk av sittestol bør begrenses noe. En halv time ad gangen er nok.

Når det gjelder kosthold anbefaler vi amming dersom barn og mor er fornøyd med dette. Mange barn begynner nå å kreve mer mat enn det morsmelk gir. De begynner kanskje å våkne om natten. Da er tiden kommet for å begynne med fast føde.

Vi anbefaler å begynne med mais eller risgrøt, dette er glutenfritt og lett fordøyelig for barnet. Gi bare noen få teskjeer til å begynne med og øk gradvis til du har fått en liten tallerken.

Det kan være lurt å gi dette første grøtmåltidet på ettermiddagen eller om kvelden, noen timer før barnet legger seg for natten, slik at maten er fordøyet før barnet sover. Nå vil de fleste barn sove hele natten, det vil si mellom åtte og 12 timer.