Hva skjer på fireårskontrollen?

Barnet undersøkes av helsesøster og lege. Blant annet undersøkes syn og hørsel mye.

Hva ser man spesielt etter ved fireårskontrollen?

Barnet kan nå stå på ett ben, både høyre og venstre i et par sekunder og det kan såvidt hinke litt. De pleier også å kunne hoppe.

Fireåringen kan tegne med blyanten i godt grep og kopiere et kryss og en sirkel. ìHodefotingenî er typisk for alderen og består av en runding til ansikt med nese, øyne, munn. Armer og ben tegnes rett ut fra kroppen. De fleste fireåringer kan skille mellom tre farger og har et tallbegrep.

Vi er opptatt av hvordan barnet leker med andre barn. For eksempel om det har begynt å leke rolleleker. Vi spør om barnet er tørr, det vil si uten bleie både natt og dag, og om det sover godt om natten.

Hvilken informasjon og veiledning gis på fireårskontrollen?

Barnet kan nå føre meningsfulle samtaler. "Nei", er ofte avløst av "hvorfor", og de skal ha greie på sammenhenger ned til minste detalj.

Det er viktig å følge opp barnet og snakke og lese mye med det. Barnet har behov for å leke med andre barn, og gjennom leken lærer det om livet.

Fireåringen har stor fantasi og har ofte livlige drømmer og mareritt. Det er løver under sengen og krokodiller i skapet, selv om barnet egentlig vet at de bare finnes i dyrehagen og i Afrika.