Amming

”Bryst er best!” gjaller kampropet, og smeller som en pisk over allerede trette og lutede mammaskuldre.

Jeg har hørt at jeg kommer meg raskere etter fødselen hvis jeg ammer?

Ja, det stemmer. Livmoren trekker seg raskere sammen og du blør kortere tid etter fødselen. Kvinner som ammer oppnår også lettere den vekten de hadde før graviditeten.

Nettopp fått barn og føler deg sløv, glemsk og utenfor? Legger du lommeboka i kjøleskapet, glemmer hvorfor du gikk ned i kjelleren eller lurer på om du allerede har pusset tenner i dag? Da er det lett å skylde på den berømte ammetåka.

Tåler barnet at jeg spiser som vanlig i ammeperioden?

Hvorfor er morsmelk bedre mat for barnet mitt enn morsmelkerstatning?

Heldigvis finnes det bra morsmelkerstatning å få kjøpt i Norge, men den er jo laget av kumelk og er vanskeligere å fordøye for barnet. F. eks. tar barnet til seg omtrent alt jernet i morsmelken, mens jernet i morsmelktillegg bare delvis fordøyes. Dessuten inneholder morsmelken din en rekke stoffer som bare kan lages i menneskekroppen, så som vekstfaktorer. Et annet eks: Fettet i morsmelken er spesielt gunstig for utviklingen av barnets hjerne. Slikt fett kan ikke tilsettes morsmelkerstatning fordi det harskner under lagringen.

Spørsmål: Er det skadelig for barnet om man slanker seg mens man ammer?

Hva kan jeg gjøre får ikke å få såre brystknopper?

Det viktigste av alt er riktig ammeteknikk. Sørg for at barnet gaper høyt og har mest mulig bryst i munnen, da belastes ikke brystknopper. Hold barnet tett inntil deg med munnen i høyde med brystknoppen, så det ikke henger og drar i den. Etter ammingen må brystet lufttørke godt.

Frem til nå har det vært en utbredt enighet blant forskere og helsepersonell om at fullamming i barnets første seks måneder er gunstig for forbygging av astma og matvareallergier.

Hvordan kan tobakk påvirke fosteret i svangerskapet?

Det viktigste er å holde barnet tett inntil kroppen din, men ikke hold hodet fast. Pass på at munnen til barnet er i høyde med brystknoppene.

En oversikt over de vanligste problemene ved amming og nyttige tips om hvordan barnet og du kan få gode ammestunder.

Hvor snart etter fødselen kan vi ha samleie?

Det er veldig forskjellig. Noen har få sting og lite plager nedentil mens andre sliter med slikt ganske lenge. Endel kvinner vil gjerne elske ganske snart etter fødselen. Mange kvinner begynner å føle seksull lyst rundt 4 uker etter. Sannsynligvis er det klokt å vente til blødningen og renselsen er over, fordi livmoren er mere utsatt for infeksjoner i den perioden. I noen kulturer er det vanlig å fraråde samleie det første halvåret etter at det er født et nytt barn, men det har ikke vært vanlig hos oss.

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg