Amming

Spørsmål: Er det skadelig for barnet om man slanker seg mens man ammer?

”Bryst er best!” gjaller kampropet, og smeller som en pisk over allerede trette og lutede mammaskuldre.

Nettopp fått barn og føler deg sløv, glemsk og utenfor? Legger du lommeboka i kjøleskapet, glemmer hvorfor du gikk ned i kjelleren eller lurer på om du allerede har pusset tenner i dag? Da er det lett å skylde på den berømte ammetåka.

Tåler barnet at jeg spiser som vanlig i ammeperioden?

Det viktigste er å holde barnet tett inntil kroppen din, men ikke hold hodet fast. Pass på at munnen til barnet er i høyde med brystknoppene.

Frem til nå har det vært en utbredt enighet blant forskere og helsepersonell om at fullamming i barnets første seks måneder er gunstig for forbygging av astma og matvareallergier.

Brystmelk kan heve IQ´en med sju poeng hos barn med en spesiell gentype.

De fleste kvinner klarer å være røykfrie gjennom hele svangerskapet. Når barnet er født er det for mange fristende å gjenoppta røykingen. Det er mange grunner til at dette ikke er å anbefale.

Kan jeg gjøre noe for å forberede brystene til ammingen?

Du behøver hverken å smøre eller massere eller børste brystene mens du er gravid. De forandrer seg mye på slutten av graviditeten, og er klar til amming når barnet er født.

Hva kan jeg gjøre får ikke å få såre brystknopper?

Det viktigste av alt er riktig ammeteknikk. Sørg for at barnet gaper høyt og har mest mulig bryst i munnen, da belastes ikke brystknopper. Hold barnet tett inntil deg med munnen i høyde med brystknoppen, så det ikke henger og drar i den. Etter ammingen må brystet lufttørke godt.

Brystene mine blir så steinharde og vonde av og til, at jeg nesten ikke får ut melken. Hva kan jeg gjøre?

Oftest opplever du kanskje dette om morgenen, når du ikke har ammet på noen timer? Jo kortere opphold det er mellom ammingene, desto mindre risiko er det for å få melkespreng. Har du alt fått det, er det om å gjøre å få ut melken. Hvis ikke barnet får tak i det harde brystet, så prøv å håndmelke ut litt før du legger til. Et godt kjerringråd mot melkespreng skal være å ha noen store kålblader i kjøleskapet. Prikk dem med en nål eller kjevle dem litt inni en plastpose slik at saften kommer ut, før du legger dem på de harde brystene.

Hvordan kan jeg vite om barnet får nok brystmelk.

Hvis barnet tisser 6 eller flere ganger i døgnet og virker rimelig fornøyd det meste av tiden, kan du trygt regne med at det får nok. Legg et lite papirlommetørkle inni bleien, så ser du om den er blitt våt.

Hvorfor er morsmelk bedre mat for barnet mitt enn morsmelkerstatning?

Heldigvis finnes det bra morsmelkerstatning å få kjøpt i Norge, men den er jo laget av kumelk og er vanskeligere å fordøye for barnet. F. eks. tar barnet til seg omtrent alt jernet i morsmelken, mens jernet i morsmelktillegg bare delvis fordøyes. Dessuten inneholder morsmelken din en rekke stoffer som bare kan lages i menneskekroppen, så som vekstfaktorer. Et annet eks: Fettet i morsmelken er spesielt gunstig for utviklingen av barnets hjerne. Slikt fett kan ikke tilsettes morsmelkerstatning fordi det harskner under lagringen.

Jeg har hørt at jeg kommer meg raskere etter fødselen hvis jeg ammer?

Ja, det stemmer. Livmoren trekker seg raskere sammen og du blør kortere tid etter fødselen. Kvinner som ammer oppnår også lettere den vekten de hadde før graviditeten.

Hvor snart etter fødselen kan vi ha samleie?

Det er veldig forskjellig. Noen har få sting og lite plager nedentil mens andre sliter med slikt ganske lenge. Endel kvinner vil gjerne elske ganske snart etter fødselen. Mange kvinner begynner å føle seksull lyst rundt 4 uker etter. Sannsynligvis er det klokt å vente til blødningen og renselsen er over, fordi livmoren er mere utsatt for infeksjoner i den perioden. I noen kulturer er det vanlig å fraråde samleie det første halvåret etter at det er født et nytt barn, men det har ikke vært vanlig hos oss.

Hvordan kan tobakk påvirke fosteret i svangerskapet?

En oversikt over de vanligste problemene ved amming og nyttige tips om hvordan barnet og du kan få gode ammestunder.

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg