En oversikt over de vanligste problemene ved amming og nyttige tips om hvordan barnet og du kan få gode ammestunder.

Gutten min fikk litt flaske på klinikken og det gikk fint, men når han skal ha bryst roter han ofte.

Når barnet suger på flaske eller smokk ligger det med nesten lukket trutmunn. Når barnet skal suge effektivt ved brystet må det derimot gape høyt opp og ta mye bryst inn i munnen. Fordi teknikken er så veldig forskjellige kan barnet bli sugeforvirret. Derfor råder vi til at barnet ikke skal få hverken flaske eller smokk før det er veldig flink til å suge ved brystet og du har rikelig morsmelk.

Barnet mitt vil die ofte, ofte flere ganger i timen.

Tenk etter om ammeteknikken kan bli bedre: Ligger barnet riktig tett inntil deg? Har munnen godt tak om brystet? Virker utdrivningsrefleksen bra, så du merker at melken drypper også fra det andre brystet og du hører at barnet svelger? Lar du barnet ligge så lenge det vil ved brystet og få i seg den fete ettermelken? I så fall: Kanskje er det ikke melk barnet vil ha hver gang det skriker, men bare nærkontakt, bæring og byssing? Prøv å gå en tur med barnet i bæresele, f.eks. Men husk, særlig den første tiden er det klokt å ikke ha noen restriksjoner på sugingen.

Det tar så lang tid før melken kommer. Barnet gir opp og illskriker.

Det tar varierende tid før utdrivningsrefleksen virker, særlig i begynnelsen. Ta barnet opp til deg før det skriker, da blir det ikke så utålmodig. Stimuler brystknoppene med fingrene et par minutter så melken begynner å dryppe. Det er det samme hvordan du gjør det, bare brystknoppene blir stiv. Tørk av brystet før du legger til så barnet får godt tak.

Veninnen min har det motsatte problemet. Hos henne renner melken i tide og utide, og noen ganger så fort at barnet får melk i vrangstrupen.

Da har nok hun en veldig aktiv utdrivningsrefleks. Begynner melken å renne når det er ubeleilig kan hun trykke brystknoppene rett innover som en ringeknapp, da stopper det. Hvis melken renner for fort mens barnet suger kan hun trykke inn den andre brystknoppen. Det kan hjelpe å melke ut litt før amming. Et annet tips er å ligge på rygg og amme, da må melken renne mot tyngdekraften..

Ungen min virker alltid så slapp og søvnig når han suger.

Prøv å pakke ham opp før amming så han blir avkjølt , masser ham litt på ryggen, kil ham, husk litt opp og ned og snakk med ham. Stimulere sugerefleksen ved å gni ham godt inni hånden eller under fotsålene.

Jeg har store flate brystknoppene som barnet strever med å få tak i. På sykehuset ga de meg brystskjold - er det bra?

En sjelden gang kan det være nyttig, men vær oppmerksom på at barnet bare får i seg halvparten av melken når du bruker brystskjold, og brystene blir altfor dårlig stimulert. Prøv heller å melke ut litt så den ytterste delen av brystet er myk og kan tøyes ut som et god lang smokk før du legger til barnet.

Brystene mine lager alt for mye melk. Bør jeg pumpe ut overskuddet?

Nei, da bare stimulerer du til enda større produksjon. Så sant brystene kjennes noenlunde behagelige og myke etter at barnet har sugd, skal du ikke gjøre noe mer. På den måten tilpasser brystenes produksjon seg til barnets behov etterhvert.

Mannen min er lite innstilt på at jeg skal amme.

Minn ham på at ammingen gir hans barn den beste start i livet, at hans støtte er viktig for at det skal gå greit, at kvinner som ammer ofte kommer litt raskere igang med seksuallivet, og at i den grad brystene forandrer fasong skjer det under graviditeten, ikke under ammingen.

Hvor lenge bør jeg fortsette å amme om natten, det kan jo bli litt masete?

Nattammingen er svært viktig for barnets velbefinnende og for melkeproduksjonen. Husk at du trenger ikke å skifte på barnet hver gang du ammer dersom det ikke har hatt avføring. Hormonene som lages mens du ammer virker beroligende og søvndyssende på deg selv, og mange sover svært godt etter å ha gitt bryst. Barnet får også i seg beroligende hormoner.

Kan jeg la barnet sovne i dobbeltsengen med oss?

Det er sikkert det mest naturlige for barnet å sove inntil en voksen i den første tiden. Dersom dere ikke sover i vannseng eller er påvirket f.eks. av alkohol eller medikamenter, eller er svært overvektige, kan du gjerne la barnet sovne hos deg mens det dier.