Brystene mine blir så steinharde og vonde av og til, at jeg nesten ikke får ut melken. Hva kan jeg gjøre?

Oftest opplever du kanskje dette om morgenen, når du ikke har ammet på noen timer? Jo kortere opphold det er mellom ammingene, desto mindre risiko er det for å få melkespreng. Har du alt fått det, er det om å gjøre å få ut melken. Hvis ikke barnet får tak i det harde brystet, så prøv å håndmelke ut litt før du legger til. Et godt kjerringråd mot melkespreng skal være å ha noen store kålblader i kjøleskapet. Prikk dem med en nål eller kjevle dem litt inni en plastpose slik at saften kommer ut, før du legger dem på de harde brystene.

Hvordan skal jeg få til håndmelking?

Start med å stimulere brystknoppen forsiktig i noen minutter, så den reiser seg og hormonsignalene får tid til å virke, og masser gjerne hele brystet litt også. Så setter du tommel- og pekefinger på hver sin side i ytterkant av det brune området rundt brystknoppen og klemmer sammen og slipper, om og om igjen, ganske fast. Etterhvert begynner melken å piple, og du fortsetter på samme sted til det er blitt bløtt. Så flytter du gradvis fingrene rundt det brune området til det er blitt mykt og fint rundt det hele. Etter noen ganger blir du ekspert på ditt eget bryst. Mange syns dette er greiere og mere skånsomt enn pumping når de har øvd seg litt, og du blir uavhengig av pumpe.

Noen ganger holder et felt av brystet seg hardt selv etter amming, og etterhvert blir det ømt og litt klumpete. Er det brystbetennelse?

Nei, det dreier seg nok om tilstoppede melkeganger. Når du har sikret deg at melken renner godt masserer du varsomt over det vonde feltet mot brystknoppen, og gir deg ikke før området er mykt og tomt igjen. Vær skånsom mot brystet, ellers kan du gjøre vondt verre og skade brystvevet.

Det ene brystet mitt er rødt og hovent og jeg har litt feber. Hva skal jeg gjøre?

Fortsatt behøver ikke det å bety at du har brystbetennelse med bakterier. Dersom brystet blir stående overfylt kan melken presse seg ut i vevet utenfor melkegangene, og gi en kraftig irritasjon. Igjen er det alfa og omega å få ut melken. I tillegg til å stimulere utdrivingsrefleksen, håndmelke og pumpe hvis ikke barnet klarer å suge det mykt, kan det lindre å legge seg i badekaret og la brystet flyte i det varme vannet. Da vil ofte melken begynne å renne av seg selv og det blir lettere å tømme brystet.

Jeg har feber over 39 grader og influensafølelse i hele kroppen. Brystet er rødflammet og smertefullt. Må jeg ta antibiotika?

Hvis du ikke føler deg altfor syk kan du forsøke ett døgn med å tømme brystet så godt som mulig hver annen time på dagtid og et par ganger om natten. Det kan være nok til at alle plagene forsvinner. Hvis ikke, bør du sannsynligvis ha f.eks. penicillin, hvis det er bakterieinfeksjon. Iblant kan betennelsen skyldes bakterier som krever spesialmidler. Derfor kan det være lurt å ta med en liten melkeprøve som legen kan sende til undersøkelse. Se videoen " Bryst er best" for råd i denne situasjonen.

Hvordan skal jeg ta en slik melkeprøve?

Vask brystet med rent vann. Klem ut noen melkedråper som du kaster. Prøv så å dryppe litt melk eller aller helst sikte en stråle rett ned i et lite kokt glass like før du skal til lege, og oppbevar det i kjøleskap til du drar. Slik kan legen etterhvert få svar på hva slags medisin du trenger, dersom det du fikk først ikke virket.

Kan jeg amme barnet selv om jeg har brystbetennelse?

Ja det kan du, og det bør du absolutt gjøre, da går det fortest over. En sjelden gang kan det danne seg en byll med materie inni brystet, en abscess. Det må isåfall opereres og du bør ikke amme hvis det er fare for at det er puss i melken. Men selv et slikt operert bryst må tømmes, f.eks. ved pumping, i noen dager, til barnet legges til igjen.

Kan jeg bruke smertestillende medisin?

Ja, vanlig reseptfrie midler kan du bruke som ellers. Sterkere smertestillende bør du bare bruke en dag eller to hvis du ammer.