Hvordan kan jeg vite om barnet får nok brystmelk.

Hvis barnet tisser 6 eller flere ganger i døgnet og virker rimelig fornøyd det meste av tiden, kan du trygt regne med at det får nok. Legg et lite papirlommetørkle inni bleien, så ser du om den er blitt våt.

Jamen; barnet mitt gikk ned mye de første dagene, og det tok tid før han tok igjen fødselsvekten sin. Da sultet han vel?

Husk at de fleste barn blir født med full tarm, og mange med urin i blæren og masse fostervann i magen. Den siste tiden før fødselen drikker de jo omtrent 1/2 liter fostervann hver dag. Alt dette kvitter de seg kanskje med etter at de ble veid første gang. I tillegg skal de tære på sine medbrakte reserver, og slik skal det være inntil melken kommer for alvor. Men jevnt over er det slik at jo tidligere du kommer igang med ammingen, og jo oftere barnet suger, desto mindre går barnet ned i vekt.

Ungen min er veldig snill, og fornøyd med mat hver 4. time, så jeg ble forskrekket da Helsesøster sa at han nesten ikke hadde lagt på seg siden sist.

Noen barn er for fredelige, og ber ikke om mat enda de trenger det. Kanskje har du fått et barn som trenger særlig mye stimulering? Hos de fleste naturfolk bærer jo moren barnet på seg hele tiden, det humpes og skumpes og hører lyder fra mor. Hvis du ikke har lyst til å gjøre det slik, bør du iallfall vekke barnet ikke sjeldnere enn hver 3.time på dagtid og tilby brystet. Det er også gunstig for melkeproduksjonen at du ammer oftere.

Hvor viktig er det at barnet legger på seg akkurat etter Helsesøsters skjema?

Det har nok vært lagt for stor vekt på helt jevn vektøkning. Tilfeldigheter som når barnet sist tisset eller hadde avføring eller spiste kan gi ganske store svingninger. Men i løpet av noen uker bør vektkurven vise en klar stigning så sant barnet ikke har vært sykt.

Hvor mye skal barnet legge på seg i uken?

Det har vært vanlig å regne med ca. 150 gram i uken i gjennomsnitt i begynnelsen. Etterhvert blir vektøkningen mye langsommere. I 6 måneders alderen er 50 gram i uken mere normalt.

Ungen min har ikke lagt på seg på to uker. Hva kan jeg gjøre får å få mere melk?

Prøv om du kan få til noen økedager. Kryp gjerne til køys med radio, bøker og god mat og drikke. Noen sverger til vørterøl, andre til urte-the. Få noen andre til å overta alle plikter. Ha gjerne barnet i sengen hos deg, og fremfor alt: La barnet suge ofte og lenge. De fleste barn har ikke noe imot å bli vekket for å få mat. Får du ikke barnet til å suge så mye som du vil, kan det være nyttig å ligge og stryke mye på brystvortene, da øker melkeproduksjonshormonet også. Etter to slike dager våkner man ofte 3. dag med fulle bryster.

Ofte er ungen min veldig misfornøyd om ettermiddagen og kvelden, og brystene virker helt tomme.

Ja, ofte kjennes det slik. Da er det best å ha barnet liggende mye ved brystet. Når det suger på et tilsynelatende tomt bryst produseres det fet melk på høygear, barnet får hele tiden i seg litt og brystet får verdifulle signaler om å øke produksjonen.

Jeg trenger iblant noen å snakke med om mine ammeproblemer når helsestasjonen har stengt. Hvor kan jeg få hjelp?

Kontakt Ammehjelpen. Det er en organisasjon av mødre som selv har ammet, og som har gjennomgått en opplæring for å kunne hjelpe andre kvinner med ammingen. Du finner dem i telefonkatalogen under A. Fører ikke det frem der du bor kan du be opplysningen hjelpe deg til å finne nærmeste sted der Ammehjelpen står oppført.

Da kan jeg kanskje ringe til dem når barnet virker sykt også?

Nei, ammehjelperne gir ikke råd om medisinske problemer, men de kan mye om morsmelk og amming.

Jeg føler meg litt isolert, det er ingen andre som ammer i nabolaget mitt!

Da kan du ta kontakt med Ammehjelpen og be om å få være med på møtene deres, og kanskje blir medlem. Det gir ofte en nyttig og hyggelig kontakt med andre kvinner i samme situasjon. Hvis det ikke finnes noen ammehjelpsgruppe i nærheten, kanskje du eller helsesøster kjenner andre som kunne ha lyst til å være med og starte en gruppe der du bor?