Tåler barnet at jeg spiser som vanlig i ammeperioden?

Ja, idag fraråder vi i utgangspunktet ingen matsorter helt mens du amme, selv om barn erfaringsmessig iblant kan reagere på det moren spiser.

Jeg har hørt at man må unngå kål, druer, løk og jordbær?

Dette er nettopp mat som gjør at barnet kan bli urolig. Det er imidlertid umulig å si på forhånd hvilket barn som reagerer på hva. Prøv deg forsiktig frem med disse matsortene, og unngå senere det du merker at barnet reagerer på.

Stemmer det at man ikke skal spise fisk, nøtter og appelsiner for at barnet ikke skal bli allergisk?

Nei, generelt gir vi ikke slike råd til en ammende mor, annet enn en sjelden gang i familier der det er kraftig allergi nettopp mot disse tingene.

Noen sier at man skal slutte å drikke kumelk hvis barnet har kolikk?

Hos en del mødre ser det ut til å stemme. Kutt ut alle melkeprodukter i et par dager til en uke, og se om det hjelper. Prøv så å drikke melk igjen. Hvis barnet blir verre da, og så bedre igjen når du kutter ut, bør du nok holde deg unna melk.

Men jeg trodde man måtte drikke melk når man ammet?

Nei da. Spis sunt og pass særlig på å få i deg rikelig kalsium- eller kalkholdige matvarer f.eks. mørkegrønne grønnsaker som broccoli, persille, spinat og grønnkål, sardiner, krabbe, reker og fiken, rosiner og mandler. Sesamfrø inneholder utrolig mye kalsium, og kan blandes i brøddeig, grøt og kornblandinger. Det går også an å supplere med kalktabletter

Jeg har hørt at det er bra med et glass vin før ammingen?

Det trodde man før. Nå vet vi at så mye som et helt glass vin eller en øl hemmer utdrivingsrefleksen så det blir vanskeligere å få ut melken, mens litt, inntil 1/2 glass kan virke gunstig på utdrivingen av melken.

Betyr det at jeg kan ta 1/2 glass før hver amming?

Nei, det blir for mye i løpet av døgnet.

Går alkohol over i melken da?

Ja, du får promille i melken såvel som i blodet.

Hvordan virker det på barnet?

Etter en skikkelig rangel der mor har hatt høy promille kan brystbarnet bli alkoholforgiftet og være sløvt og påvirket i flere døgn, fordi spebarn ikke klarer å nedbryte alkohol slik vi voksne gjør.

Men et par glass om dagen, spiller det noen rolle?

Ja, det ser ut til at det kan påvirke barnet på sikt. Bl.a. risikerer du at det utvikler seg dårligere motorisk, begynner å krabbe senere o.s.v.

Kan jeg ikke drikke noe i ammeperioden, da?

Jo, det er ingen holdepunkter for at et enkelt glass vin, en øl eller en drink av og til spiller noen rolle. Etterhvert, når barnet er ca et 1/2 år og spiser annen mat, og kan hoppe over brystmelkmåltider, kan du drikke mere alkohol igjen. Festoppskrift: amme like før du går på fest, og så vente med å amme igjen til neste dag når promillen er ute av blodet. Da er den også ute av melken, uten pumping.