Hvorfor er morsmelk bedre mat for barnet mitt enn morsmelkerstatning?

Heldigvis finnes det bra morsmelkerstatning å få kjøpt i Norge, men den er jo laget av kumelk og er vanskeligere å fordøye for barnet. F. eks. tar barnet til seg omtrent alt jernet i morsmelken, mens jernet i morsmelktillegg bare delvis fordøyes. Dessuten inneholder morsmelken din en rekke stoffer som bare kan lages i menneskekroppen, så som vekstfaktorer. Et annet eks: Fettet i morsmelken er spesielt gunstig for utviklingen av barnets hjerne. Slikt fett kan ikke tilsettes morsmelkerstatning fordi det harskner under lagringen.

Er det sant at brystbarn er friskere enn de som får kunstig ernæring?

Ja, helt fra de er nyfødte ser vi at barn som får melken fra sin egen mor er mindre utsatt for sykdom enn andre barn. Det gjelder også f.eks. på reiser i utlandet.

Men etter noen måneder er det vel ikke så farlig om vi går over til erstatning?

Jo, betydningen av morsmelken er kan faktisk sammenlignes med vaksinasjonsprogrammet barnet skal gjennomgå. Barn som får morsmelk har jo ikke bare mindre mage-tarm sykdommer som magesjau, men også mindre ørebetennelse, forkjølelse og lungebetennelse. Brysternærte barn har også mindre risiko for å få sykdommer som gjør at de må innlegges på sykehus, de får f.eks. sjeldnere hjernehinnebetennelse og urinveisinfeksjoner.

Blir barnet mitt friskere siden i livet også, hvis jeg har ammet?

Ja, faktisk ser det ut til at mennesker som starter livet med morsmelk også holder seg friskere senere i livet. De er litt bedre beskyttet mot f.eks. sukkersyke og visse tarmsykdommer, sannsynligvis fordi de får bygget opp et ekstra sterkt immun- eller forsvarssystem gjennom morsmelken.

Når er det best å begynne med annen mat?

Omtrent når barnet er 1/2 år. Det er sannsynligvis klokt å introdusere annen mat veldig gradvis, med små smaksprøver i tillegg til morsmelken, kanskje bare en og en ny matsort av gangen, og øke mengden svært langsomt.

Barnet mitt er snart 9 måneder - hvor lenge bør jeg fortsette å amme?

Verdens helseorganisasjon anbefaler amming i to år. I Norge ber vi nå mødrene om amme iallfall i et år. Lenge trodde vi at den lille koseskvetten mor ga på slutten ikke hadde noen betydning, men nå vet vi at ettersom volumet av morsmelken blir mindre, så øker konsentrasjonen av en del av de sykdomsbeskyttende antistoffene i melken igjen.

Ettåringen min har så godt som sluttet å die. Nå er han imidlertid blitt syk på en sydentur og vil bare ha morsmelk.

Ved å amme over ferien, ville du ha gitt barnet en viss beskyttelse mot sykdom. Du blir stort sett utsatt for samme smitte som barnet, men kroppen din er mye flinkere til å lage antistoffer, som du så gir barnet gjennom melken. Når barnet først er blitt syk, så vil det nesten alltid tåle morsmelk. Du kan opparbeide melkemengden igjen bare barnet er sugevillig.

Mitt barn på 8 måneder har fått voldsom eksem. Kan det ha noen sammenheng med at jeg sluttet å amme for en måneds tid siden? Er det isåfall noe jeg kan gjøre for å få igjen melken?

Amming utsetter og mildner symptomer på eksem. Så sant du kan få barnet ditt til å suge ved brystet igjen, vil du etterhvert få tilbake melk i brystene. Problemet er at et såpass stort barn ofte ikke er sugevillig nok. Da kan du få tak i en stor sprøyte og en tynn myk plastslange kalt en sonde og legge den langs brystet slik at barnet har får både brystvorten og slangen i munnen. Så kan barnet få litt melk fra slangen og slik bli oppmuntret til å suge på brystet slik at det igjen blir stimulert til produksjon.

Hvordan skal jeg best venne av barnet?

La avvenningen skje veldig gradvis. Økningen av antistoffer når melkevolumet er lite, kan også være med å beskytte deg selv mot brystbetennelse. De fleste barn vil gradvis miste interessen for brystet etterhvert som de øker sin aktivitet og aksjonsradius. Iblant kan det være vanskelig å venne av et stort barn. Det hender at mor må skjule brystene eller plastre over brystknoppene eller la en annen overta kveldsstellet en periode.