Jeg har hørt at jeg kommer meg raskere etter fødselen hvis jeg ammer?

Ja, det stemmer. Livmoren trekker seg raskere sammen og du blør kortere tid etter fødselen. Kvinner som ammer oppnår også lettere den vekten de hadde før graviditeten.

Stemmer det at amming er bra for helsen min senere i livet også?

Ja. Det å ha ammet lenge, i tillegg til det å ha vært gravid, gir deg lavere risiko for å få brystkreft, som jo er en av de vanligste og farligste kreftformene som rammer kvinner.

Hvilke andre fordeler har ammingen for meg?

Du sparer mange penger på ikke å måtte kjøpe melkepulver og annen dyr spebarnsmat. I tillegg sparer du mye arbeid: Brystmelk er alltid lett tilgjengelig, fersk, ren og passe temperert. Dette er ikke minst praktisk når du er utenfor hjemmet eller på reise. Samtidig har du gleden av å gi barnet det som er best for det, og det igjen er bra for forholdet mellom dere to.

Er det sant at jeg ikke kan bli gravid så lenge jeg ammer?

Ammingen er den viktigste prevensjonen på verdensbasis, selv om det ikke har vært vanlig å stole på det i Norge. Nå har nyere forskning vist at amming er omtrent like sikkert som spiral, hvis tre forutsetninger er oppfylt:

  • For det første så må barnet være under 1/2 år.
  • For det andre må du ikke ha fått igjen menstruasjonen, og
  • For det tredje må du fullamme barnet ditt, d.v.s. at barnet ikke må få noen annen mat eller drikke enn morsmelk. Du bør helst amme om natten også. Når man ammer på denne måten er det veldig sjelden at man får eggeløsning, og dermed er det minimal risiko for ny graviditet.

Hva slags prevensjon kan jeg bruke etter dette?

Du kan bruke de fleste vanlige prevensjonsmidler, kanskje med unntak av p-pille.
Mange syns dette er en grei periode å bruke kondom eller pessar, fordi den seksuelle aktiviteten ikke alltid er på topp når man har et lite barn og kanskje nattevåk. Spiral kan settes inn noen måneder etter fødselen.

Men jeg har alltid brukt p-piller før og har lyst til å begynne med det igjen.

Vanlig p-pille kan gjøre at du får litt mindre melk. Mini-piller har ikke en slik virkning og passer dermed bedre for ammende kvinner. Man regner med at overgangen av hormoner til melken er så minimal at det ikke spiller noen rolle for barnet.

Se forøvrig Prevensjon