Brystmelk kan heve IQ´en med sju poeng hos barn med en spesiell gentype.

Tidligere forskning har vist at mennesker som ble ammet da de var spedbarn er noe mer intelligente enn de som ikke fikk morsmelk.

Denne sammenhengen skyldes et gen, viser to nye studier utført på til sammen 3000 personer i Storbritannia og New Zealand.

IQ-gen

Forskerne fant at amming i snitt hever IQ´en med sju poeng hos folk med en spesiell versjon av genet FADS2.

FADS2 produserer et enzym som danner melkefett om til de flerumettede fettsyrene DHA (dokosaheksaensyre) og AA (arakidonsyre).

I løpet av de første månedene etter fødselen samler disse fettsyrene seg opp i hjernen.

90 prosent av deltakerne i de to studiegruppene hadde en gunstig type av FADS2-genet, kalt versjon ”C”. Brystmelk hevet intelligensen hos disse.

De resterende ti prosentene hadde versjonen ”G”. Amming viste ingen positive utslag på IQ-resultatet.

Smarte fettsyrer

DHA er en forbindelse i omega-3 fettsyrer som vi finner i laks, sild, makrell og annen fet fisk.

AA er en flerumettet omega-6 fettsyre. Omega-6 finnes i matvarer som nøtter, fullkorn, vegetabilske oljer, egg og fjærkre.

Laboratorieforsøk på dyr har vist at inntak av disse fettsyrene gir bedre læreevne, hukommelse og problemløsningsevner.

Undersøkelsene ble gjort av forskere ved Duke University og King´s College.

De britiske deltakerne var født mellom 1994-95. Forsøkspersonene fra New Zealand ble født i perioden 1972-73.

Kilde: Proceedings of the National Academy of Sciences 2007