Barsel

Etter fødselen føler mange mødre seg nedfor og deprimerte. Tårene triller ustanselig, og mor føler seg utilstrekkelig, trist og lei og klarer ikke opparbeide noen glede over barnet og den nye situasjonen hun nå befinner seg i. Dette er en vanlig tilstand, og kalles barseltårer.

Den første tiden etter en fødsel er det mange som gjerne vil se babyen – og besøke foreldrene.

Jeg er førstegangsgravid og lurer på hvor lenge jeg får lov å være på sykehuset etter fødselen?

Etter at du er kommet hjem fra klinikken kan det av og til skje at du får symptomer og tegn som du bør være oppmerksom på.

Jeg synes skjeden min er blitt så åpen etter fødselen, hva kan jeg gjøre?

Det er ikke uvanlig at skjeden er vid etter at et barn med et hode på over 10 cm i diameter er presset ut. Selv om du ikke er klippet kan du føle deg nummen og åpen nedentil.

Hva skjer med kroppen i barselstiden?

Kroppen din vil gradvis tilpasse seg at du ikke er gravid lenger. Livmoren trekker seg sammen og vil i løpet av ca. 6 uker, bli like liten som den var før du ble gravid. De første dagene etter fødselen vil du ha blødning. Blødningen vil gå over til brunlig utflod. Utfloden vil etter en til to uker bli gulhvit. Det er ikke unormalt at utfloden fortsatt kan være rikelig fra to til seks uker. Noen får en frisk blødning som varer en dag eller to, ca. 10 - 12 dager etter fødselen. Dette er også normalt. Etter fødselen vil du svette og kanskje tisse mer enn vanlig fordi du kvitter deg med ekstra væske du har hatt i kroppen mens du var gravid.

Jeg har vondt i stingene mine, hvor lenge vil det vare?

Noen blir sydd litt nedentil etter fødselen enten etter klipp eller en rift. Stingene kan være vonde i to til tre uker etter fødselen.

Når kan jeg ha sex etter fødselen?

Du kan ha samleie så snart du har lyst, men bruk kondom eller femidom i de første seks uker etter fødselen. Mange kvinner ønsker å vente en stund, noen er redde det skal gjøre vondt på grunn av sting eller rifter. Noen er trette og mangler overskudd til sex. Det er ikke uvanlig at det kan ta noe tid før du kommer i gang med seksuallivet etter fødselen. Snakk med mannen din om dette. Vær tålmodig, men legg etter hvert forholdene til rette slik at du tar opp igjen seksuallivet ditt. Vær oppmerksom på at du kan bli gravid rett etter fødselen. Bruk derfor prevensjon hvis du ikke ønsker et nytt svangerskap med en gang.

Jeg tisser på meg når jeg løfter eller hoster!

Det er ganske vanlig at kvinner ikke har helt kontroll over tissingen sin eller luft fra tarmen like etter fødselen.

Jeg gråter mye og føler meg deprimert

Det er vanlig å være litt deprimert etter en fødsel. Det er mye nytt du skal venne deg til; hormonene i kroppen din tilpasser seg en ny situasjon og du skal bli kjent med barnet ditt som krever deg store deler av døgnet. Kanskje har du litt store krav til deg selv om å rekke alt . Prøv å innstille deg på være fornøyd med å ivareta deg selv og barnet i tiden etter fødselen. Det er fornuftig å få nok søvn og hvile, og nøl ikke med å be om hjelp fra familie eller venner for å få avlastning og litt tid helt for deg selv. Forsøk å gå en liten tur hver dag, spis regelmessig og pass på å få i deg allsidig og sunn kost.
Snakk med noen du har tiltro til om det du synes er vanskelig. Hvis du føler at problemene er i ferd med å bli store, bør du ta kontakt med helsestasjonen eller legen din.

Fortell meg litt om åreknuter?

Åreknuter er vanlig i et svangerskap. Du kan få slyngede utvidelser på de store blodårene på legger, lår, i lysken og også i skjedeområdet. Spesielt de store kjønnslepper. Det er flere årsaker til at åreknutene oppstår.

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg