Barsel

Er det noen steder jeg kan møte noen som er i samme situasjon som meg?

Det svir når jeg tisser!

Jeg tisser på meg når jeg løfter eller hoster!

Det er ganske vanlig at kvinner ikke har helt kontroll over tissingen sin eller luft fra tarmen like etter fødselen.

Fortell meg litt om åreknuter?

Åreknuter er vanlig i et svangerskap. Du kan få slyngede utvidelser på de store blodårene på legger, lår, i lysken og også i skjedeområdet. Spesielt de store kjønnslepper. Det er flere årsaker til at åreknutene oppstår.

Jeg er førstegangsgravid og lurer på hvor lenge jeg får lov å være på sykehuset etter fødselen?

Etter at du er kommet hjem fra klinikken kan det av og til skje at du får symptomer og tegn som du bør være oppmerksom på.

Jeg føler tyngde og press underlivet!

Jeg har vondt i stingene mine, hvor lenge vil det vare?

Noen blir sydd litt nedentil etter fødselen enten etter klipp eller en rift. Stingene kan være vonde i to til tre uker etter fødselen.

Etter fødselen føler mange mødre seg nedfor og deprimerte. Tårene triller ustanselig, og mor føler seg utilstrekkelig, trist og lei og klarer ikke opparbeide noen glede over barnet og den nye situasjonen hun nå befinner seg i. Dette er en vanlig tilstand, og kalles barseltårer.

Hva skjer med kroppen i barselstiden?

Kroppen din vil gradvis tilpasse seg at du ikke er gravid lenger. Livmoren trekker seg sammen og vil i løpet av ca. 6 uker, bli like liten som den var før du ble gravid. De første dagene etter fødselen vil du ha blødning. Blødningen vil gå over til brunlig utflod. Utfloden vil etter en til to uker bli gulhvit. Det er ikke unormalt at utfloden fortsatt kan være rikelig fra to til seks uker. Noen får en frisk blødning som varer en dag eller to, ca. 10 - 12 dager etter fødselen. Dette er også normalt. Etter fødselen vil du svette og kanskje tisse mer enn vanlig fordi du kvitter deg med ekstra væske du har hatt i kroppen mens du var gravid.

Den første tiden etter en fødsel er det mange som gjerne vil se babyen – og besøke foreldrene.

Når kan jeg ha sex etter fødselen?

Du kan ha samleie så snart du har lyst, men bruk kondom eller femidom i de første seks uker etter fødselen. Mange kvinner ønsker å vente en stund, noen er redde det skal gjøre vondt på grunn av sting eller rifter. Noen er trette og mangler overskudd til sex. Det er ikke uvanlig at det kan ta noe tid før du kommer i gang med seksuallivet etter fødselen. Snakk med mannen din om dette. Vær tålmodig, men legg etter hvert forholdene til rette slik at du tar opp igjen seksuallivet ditt. Vær oppmerksom på at du kan bli gravid rett etter fødselen. Bruk derfor prevensjon hvis du ikke ønsker et nytt svangerskap med en gang.

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg