Etter at du er kommet hjem fra klinikken kan det av og til skje at du får symptomer og tegn som du bør være oppmerksom på.

Betennelse i episiotomien eller klippet er ganske vanlig. Er det hovent og svir nedentil og ser det ut som du har puss der, bør du sitte i grønnsåpebad 20 minutter 2 ganger om dagen. Kun en sjelden gang er det nødvendig å åpne såret og rense det, evt. sy på nytt. Dersom betennelsen er mer akutt og du får høy feber må du kontakte lege for antibiotika.

Jeg har hørt at man kan få blodpropp stemmer det?

Ja, blodpropp er ikke uvanlig etter en fødsel. Den oppstår gjerne 45 dager etter at du har født og sitter oftest i tykkleggen. Du kan kjenne etter at du kommer hjem litt ubehag i leggen og i ankelen eller i foten, og du har kanskje litt vanskeligheter med å gå. Dersom du føler det slik bør du straks oppsøke lege for undersøkelse. Har du hatt keisersnitt, er blodpropprisikoen 10 ganger større enn ved vanlig skjedeforløsning.

En annen ting som kanskje er mer vanlig er overfladisk blodpropp, spesielt hvis du har hatt åreknuter. Du kan bli intens rød og varm på innsiden av låret eller nedover på leggene og du kan kjenne at det blir fast rett under huden. Behandlingen er elastisk bind eller strømpe. Du bør kontakte lege eller helsestasjon der vil du som regel få en salve eller bli satt på Naprosyn eller salisyl.

Urinveisinfeksjon er også ganske vanlig etter en fødsel, spesielt hvis du ble kateterisert under fødselen. Urinveisinfeksjon i barselsengen er ofte uten symptomer, derfor bør du ha med deg en urinprøve til helsestasjonen.

En mer alvorlig tilstand er den såkalte barselsfeber. Får du feber hjemme med temperatur i 3839 grader, føler du smerter i magen og synes du at det lukter av renselsen din, kan dette være tegn på barselsfeber. Da må du øyeblikkelig kontakte fødeavdelingen eller nærmeste lege, fordi dette krever antibiotikabehandling ganske raskt.