Den første tiden etter en fødsel er det mange som gjerne vil se babyen – og besøke foreldrene.

For noen er dette bare hyggelig, men mange er slitne etter fødselen og ønsker å være alene sammen med babyen den første tiden for å fordøye inntrykk og komme litt inn i de nye rutinene.

Rett etter fødselen er det vanlig at den nye familien får litt tid for seg selv på fødestua mens mor og barn (og far!) kommer seg litt etter den strabasiøse fødselen.

Etter en stund vil mor og barn overføres til en barselavdeling eller barselhotell, og det er gjerne her at spørsmålet om besøk melder seg.

Det er ikke alltid så lett å si i fra til familie og venner at man ikke ønsker besøk. Man frykter kanskje at noen vil føle seg avvist og bli fornærmet.

PÅ SYKEHUSET

Noen sykehus har sykehushotell som barselkvinnene med familie kan innlosjeres på dersom fødselen foreløper uten problemer. På andre sykehus tilbringes dagene etter fødsel på barselavdelingen, som befinner seg i selve sykehuset. På barselavdelingen er det mer restriktivt enn på hotellet med hensyn til besøk.

Selv om mange kvinner føler seg kvikke igjen relativt raskt etter fødsel, er det mange ting som skjer i kroppen den første tiden etter fødsel.

- Det er en mengde hormoner som skal ut og som kan skape vanskelige humørsvingninger.
- Renselsen – blødningen som renser livmoren – er kraftig i mange dager (og varer i ca 6 uker, det er dette som er ”barseltiden”).
- Noen kvinner har sting som er ømme og vonde.
- Annengangs- eller flergangsfødende vil ofte få etterrier når livmoren trekker seg sammen.
- Mange strever med å få til ammingen.

Mange sykehus har nokså strenge besøksregler på barselavdelingen, så dersom man ikke ønsker besøk de aller første dagene, bør det være greit å påpeke reglene for de ivrigste og forklare at man heller ønsker besøk når man er kommet hjem.

På sykehushotellene er det ingen slike regler, men dersom man ønsker å begrense besøkene kan det være en ide å ta i mot gjestene i kafeteriaen eller i resepsjonen. På den måten slipper de nybakte å få folk inn på sitt ”private” rom og påta seg rollen som vert og vertinne. Da vil det også være enklere å avbryte besøket når man blir sliten og unnskylde seg med at man må amme, delta på et informasjonsmøte etc.

HJEMME IGJEN

Vel hjemme igjen er det god sjanse for at venner og familie vil stå i kø for å komme på besøk og se den nye babyen. For ikke å slite seg ut på å varte opp alle gjestene, er det greit å tenke over blant annet hvor ofte og hvor mange man vil ha på besøk. Noen vil foretrekke å samle mange gjester på et besøk, mens andre heller vil ha noen få gjester fordelt på flere besøk. Forsøk å finne ut hva som passer best for dere.

Tradisjonelt skal de som kommer på barselbesøk selv ha med mat til den nybakte moren. Barselgrøt var vanlig å servere før i tiden, og tanken bak var at kvinnen trengte næringsrik mat og god oppvartning de første ukene etter fødsel. Ingen dårlig tanke, men dessverre er denne skikken gått mer eller mindre tapt med årene.

Vær tydelig overfor gjestene dine. Gi klar beskjed om hva du ønsker – når de skal komme, hvor lenge besøket skal vare, og hva de kan bidra med. De aller fleste vil synes det er greit å kjøpe med en pose boller til besøket og sette på kaffen selv. Hvis du ikke er komfortabel med å amme foran gjestene dine, er det helt ok å trekke seg tilbake når barnet skal ha mat. Det er også greit å sende besøket hjem igjen dersom du ønsker fullstendig fred og ro under ammingen.

Barseltiden er din helt spesielle tid med ditt nyfødte barn, og det er dine regler som gjelder. Vær tydelig, og vær egoistisk. Det deles ikke ut noen vertinnepriser i barseltiden.

Kilder:
www.babyverden.no
www.ulleval.no
www.pregnancy.com