Hva slags sykdommer kan gi renning fra øret?

Når det begynner å renne fra et øre, er det nesten alltid tegn på at det er en infeksjon i øret.

Infeksjonen kan sitte i øregangen eller i mellomøret som en mellomørebetennelse.

Hos barn skyldes renning fra øret som regel en akutt mellomørebetennelse hvor trommehinnen har sprukket. Hos voksne skyldes renning fra øret oftere en betennelse i øregangen eller en kronisk ørebetennelse.

Hvordan oppstår betennelse i øregangen?

Folk som har for vane å klø seg i øret med vattpinner, fyrstikker, hårnåler, Q-tips og så videre, har lett for å få infeksjoner i øregangen.

Det har også folk som bader ofte. Vann øker risikoen for slike infeksjoner. Folk med sukkersyke har lettere for å få øregangsinfeksjoner enn andre.

Hva er behandlingen av øregangsinfeksjon?

Behandling for betennelse i øregangen er øredråper som inneholder et antibiotikum.

Dersom øregangen er blitt helt tett på grunn av hevelse i øregangshuden, og avstøtte celler og verk, må øregangen renses nøye og det legges en gasstrimmel med øredråper eller salve i øregangen.

Antibiotika i tablettform er sjelden nødvendig.

Kviser og betennelse i øregangen oppstår i den ytterste delen. Disse behandles ved å skjære en liten åpning i kvisen og dryppe øret etterpå.

Hvordan oppstår mellomørebetennelse?

Den aller viktigste årsak til renning fra øret hos barn er mellomørebetennelse. Dette er en tilstand hvor slimhinnen i mellomøret er angrepet av bakterier, og som regel bakterier fra øverste del av svelget.

Forut for renningen fra øret går en periode med smerter og feber. Idet trommehinnen sprekker og pusset fra mellomøret renner ut, opphører som regel smertene og feberen synker.

Øret renner et par dager før trommehinnen lukker seg. Renner øret mer enn en uke, bør lege eller ØNH-spesialist oppsøkes.

Hvordan oppstår kronisk ørebetennelse?

Den viktigste årsaken til renning fra øret hos voksne er kronisk mellomørebetennelse.

Dersom man som barn hadde mange akutte ørebetennelser, vil det ofte bli et bestående hull i trommehinnen. Gjennom dette hullet mellomøret kunne infiseres på nytt. Dette vil pasienten merke ved at renner fra øret.

Det som renner kan være illeluktende og huden i øregangen kan lett bli sår. Det er spesielt dersom man får vann inn i øret at det blir infisert.

Gjennom et hull i utkanten av trommehinnen vil det også kunne oppstå en såkalt perlesvulst som er en godartet svulst som kan fylle ut hele mellomøret og ødelegge en del av benet rundt.