Smerter i øret kan skyldes skader eller infeksjoner i øregangen/mellomøret.

Hos barn og psykisk utviklingshemmede, kan smerter i øret skyldes fremmedlegemer som er puttet inn i øret.

Smerter i øret kan også skyldes helvetesild. Man ser da ofte blemmer på øremuslingen. Infeksjoner i halsen kan også gi øresmerter uten at det er noe galt i øret.

I svært sjeldne tilfeller er smerter i øret tegn på ondartede svulster i svelget eller i øret.

Hva skyldes infeksjoner i øregangen?

Betennelse i øregangen kan være svært smertefullt. Ofte vil huden i øregangen hovne så mye opp at sammen med pusset som danner seg, vil øregangen tettes helt igjen og hørselen blir nedsatt.

Betennelse i øregangen fåes oftest hos folk som har for vane å pille seg i ørene med vattpinner, fyrstikker og liknende, kanskje på grunn av eksem. Dette skal du aldri gjøre. Du lager små rifter i huden i øregangen, som gir mulighet for bakterier å komme inn og danne betennelse.

Om sommeren når det er varmt og folk bader ofte og lenge, vil en også ofte se infeksjoner i øregangen.

Behandlingen for slike infeksjoner er øredråper som blant annet inneholder et antibiotikum. Dersom øregangen er helt igjenklistret, må det legges en smal gastampong vætet med dråpene inn i øregangen.

En type betennelse i øregangen er kvisedannelse. En slik kvise blir svært øm, og må stikkes hull på. Det hender at man også her må legge inn en gastampong med antibiotikaøredråper.

Hva skyldes infeksjoner i mellomøret?

Den aller vanligste infeksjonen i øret er mellomørebetennelse. Dette er en tilstand hvor slimhinnen i mellomøret er angrepet av bakterier som regel fra svelget.

Mellomørebetennelse er hyppigst i barnealderen, men forekommer også hos voksne. Betennelsen kommer oftest i tilslutning til en vanlig forkjølelse. Smertene er ledsaget av dottfølelse, nedsatt hørsel og feber. Smertene blir verre når en legger seg ned.

Mellomørebetennelse går som regel over av seg selv i løpet av to-fire dager, men den nedsatte hørselen kan vare opptil en måned etter. Av og til kan trykket av pusset i mellomøret bli så stort at trommehinnen sprekker, og pusset eller verken renner ut gjennom øregangen. Øret kan renne to-fire dager for så å bli tett igjen. Det er ikke farlig at et øre renner i forbindelse med mellomørebetennelse.

Når skal jeg søke lege ved øresmerter?

Hos et barn med øresmerter skyldes dette nesten alltid en akutt mellomørebetennelse. Varer smertene mer enn en-to dager, bør lege oppsøkes.

Hos voksne som tåler smerter bedre, kommer det selvsagt an på hvor intense smertene er. Dersom øret begynner å renne og smertene gir seg, har trommehinnen sprukket. Da bør man søke lege dersom øret renner mer enn en uke.

Dersom øret fortsetter å renne og smertene bare blir verre, tyder det på en betennelse i det ytre øre, øregangen, og da bør en søke lege relativt snart.

Voksne skal være oppmerksom på at langvarige vage smerter i det ene øret kan skyldes en svulst i halsen eller øret og du bør ikke gå for lenge med slike smerter.