Bihulebetennelse er en bakterieinfeksjon i slimhinnen i en eller flere av bihulene.

Infeksjonen gjør at det dannes puss eller verk i bihulen.

Vi har to kjevehuler, to pannehuler, mange små bihuler rundt nesen og en bihule inn mot hjernen. Det er i kjevebihulene og pannebihulene det er vanligst å få bihulebetennelse.

Hva er symptomene på bihulebetennelse?

Dersom en forkjølelse ikke vil gå over, men nesetettheten og snuen fortsetter utover to-tre uker, er det stor mulighet for at man har bihulebetennelse.

Hodepine og ansiktssmerter er også vanlig ved bihulebetennelse. Ofte kan smertene være så ille at pasienten må ligge i et mørkt rom og vanlige smertestillende tabletter har liten effekt.

Smertene er som regel ikke så ille om morgenen, men blir verre utover dagen. Forhold som gjør smertene verre er foroverbøyning og vanlig gange. Litt avhengig av hvilke bihuler som er infisert, kan smertene sitte bak øyet, i pannen eller i kinnene.

Ofte har man hoste. Feber er ikke alltid tilstede. Man kan få hevelser, spesielt i pannen og rundt nesen ved betennelser i panne og kjevehulene. Barn kan en sjelden gang få hevelse rundt det ene øyet og gjenklistring av øyet.

Hva skal jeg gjøre for å unngå bihulebetennelse?

Alt som tetter nesen som forkjølelse, allergi eller skjev neseskillevegg, kan gi bihulebetennelse. Derfor bør du begynne med nesedråper med det samme du blir forkjølt, og være nøye med å bruke antiallergimidler i sesongen dersom du er allergisk. En skjev neseskillevegg kan opereres.

Stadig tilbakevendende bihulebetennelse hos voksne, kan i sjeldne tilfeller skyldes kreft i bihulen. Derfor bør lege eller øre-nese-halslege oppsøkes etter et par slike bihulebetennelser. Likeledes kan betennelsen skyldes en infisert tannrot som stikker opp i den ene kjevehulen.

Hvordan behandles bihulebetennelse?

Det du selv kan gjøre er å ta smertestillende tabletter og nesedråper. Svært ofte blir du bra på denne måten.

Dersom du ikke blir bedre i løpet av noen dager og smertene øker, bør du søke lege og få antibiotika. Penicillin er det beste middelet.

Dersom dette ikke har effekt i løpet av noen dager, må du søke øre-nese-halslege som må skylle ut pusset fra bihulen. Det er mange som tror dette er svært smertefullt, men det går godt an å bedøve slik at du nesten ikke kjenner noe. Etter et par skyllinger, er du som regel smertefri. En sjelden gang må pasienter med bihulebetennelser, og spesielt dersom flere bihuler er angrepet, innlegges på øre-nese- halsavdeling.

Er det farlig å ha bihulebetennelse?

Nå blir nesten alle bihulebetennelser bra med antibiotika. En sjelden gang kan bihulebetennelsen kompliseres med hjernehinnebetennelse.

Av og til kan det bli betennelse i alle bihulene, da må en innlegges på sykehus og få antibiotika rett i åren, intravenøst.