Om neseblod og hvordan det bør stoppes.

Er det farlig å blø neseblod?

Nei, det er ikke farlig å blø neseblod.

Som regel skyldes neseblødning at man piller seg i nesen (spesielt hos barn) eller snyter seg for hardt.

Nesepilling skjer når man har tørre skorper i nesen. Ved å pille bort disse kan blodårer i neseslimhinnen ødelegges og begynne å blø. Slike blødninger stopper nesten alltid av seg selv etter noen minutter.

Man tror alltid at det har blødd mer enn det har. Blodet er så veldig rødt! Selv etter kraftige, langvarige neseblødninger er det sjelden nødvendig med innleggelse eller blodoverføring.

Er det andre årsaker til neseblødning?

Forkjølelse og neseallergi gjør at neseslimhinnen lett blør. Det er uklart om høyt blodtrykk kan gi neseblødning, sannsynligvis vil ikke lett forhøyet blodtrykk gi neseblødning.

Endel sykelige tilstander kan gi neseblødning. Først og fremst gjelder dette for folk med økt blødningstendens.

Det er en del mennesker som av ulike grunner bruker blodfortynnende midler, som Marevan eller acetylsalicylpreparater. Disse menneskene har generelt lett for å blø, også fra nesen.

Noen har blødningstendens fordi de er syke. For eksempel kan pasienter med nyresvikt, leversykdom eller lymfekreft ha lett for å blø.

Pasienter som nylig har brukt cellegift kan også ha forbigående blødningstendens.

Svulster i nesen er sjeldne, men disse kan gi blødning fra den siden svulsten sitter.

Hva skal jeg gjøre for å få blødningen til å stoppe?

Dersom du begynner å blø neseblod og er frisk ellers kan du ta det med ro. Du skal sitte litt foroverbøyd med overkroppen og holde hardt over nesens bløte, ytre del slik at neseborene blir klemt sammen.

Dette skal gjøre så hardt at det nesten gjør vondt. Hold i ti minutter uten å slippe opp. Dersom det ikke har sluttet etter ti minutter, kan du putte en liten vattdott med nesedråper opp i det blødende neseboret og igjen holde hardt i ti minutter. Legg en kald klut over nese-panneområdet.

Om alt dette mislykkes, bør du ringe lege.

Hva gjør legen for å stoppe neseblødningen?

En allmennpraktiker eller legen på legevakt vil sette på deg en neseklype. Dersom dette ikke stopper blødningen blir du sendt videre til øre-nese-halslege.

Dersom du kommer på en øre-nese-halsavdeling, vil legen først rense nesen for levret blod med et sug.

Dersom det fremdeles blør, vil legen lett finne blødningskilden dersom den sitter langt fremme i nesen, og de fleste neseblødninger sitter her. Det er da lett å brenne eller etse blodåren etterat man har bedøvet.

Dersom blødningen sitter langt bak i nesen, kan man ikke brenne karet, man legger da inn en tampong i nesen etter bedøvelse. Tampongen gjør at blodåren blir klemt sammen, slik at det stopper å blø. Tampongen må sitte der i to-tre dager.

Dette kalles en fremre tampong. En sjelden gang sitter blødningen så langt bak i nesen at man må legge en såkalt bakre tampong. Da må du innlegges i sykehus noen dager.

Husk at en neseblødning alltid lar seg stoppe!