Hva er symptomene på falsk krupp?

Falsk krupp kommer i forbindelse med en forkjølelse og skyldes en virusinfeksjon. Når viruset angriper neseslimhinnen, hovner denne opp og nesen blir tett. Det samme skjer i slimhinnen under stemmebåndene, luftrøret blir smalere og dette resulterer i pustevansker, heshet og gjøende hoste.

Barnet får hes stemme, får gjøende hoste og hveser når det puster inn. Symptomene oppstår som regel et par timer etterat barnet har lagt seg om kvelden. Det våkner plutselig og har pustevansker. Dette kan virke svært dramatisk på foreldre som kanskje aldri har sett et anfall av falsk krupp for. Sykdommen sees oftest hos barn under 3 år, men kan sees opp til 6-7 års alderen, ja til og med hos voksne.

Hva skal jeg gjøre når barnet mitt får falsk krupp?

Det beste foreldrene kan gjøre er å ta barnet på armen slik at det sitter oppreist, tulle det inn i dynen og ta det med ut på balkongen eller bort til et åpent vindu. Et annet råd er at man lar dusjen med varmt vann stå på et par minutter slik at badet blir fullt av damp, så åpnes badevinduet slik at barnet får damp og kjølig luft samtidig. Et annet godt råd er å holde barnet over en åpen fryseboks. Hevelsen i strupen minker når barnet får fuktig, kald luft i strupen. Barnet blir da fort bedre.

Når bør jeg ringe etter lege?

Dersom fuktig kald luft ikke bedrer pusten, bør du oppsøke lege. Dersom barnet har flere netter med gjentatte anfall, bør du også søke legehjelp. Det finnes gode medisiner mot falsk krupp.

Når må barnet på sykehus?

Av og til må barnet innlegges på sykehus noen dager. Det er når det har vært flere netter med pustevansker, eller når anfallet ikke vil gi seg med luftfukting og medisiner du har hjemme. Svært små barn vil innlegges fortere enn større barn. Dersom foreldrene ikke mestrer situasjonen, eller er svært redde, legger man også barnet fortere inn.

Hva skjer på sykehuset?

På sykehuset blir barnet undersøkt nøye av lege. Spesielt blir svelget undersøkt godt, og det kan være litt ubehagelig. Det er litt ulikt hvordan de forskjellige avdelinger behandler barn med falsk krupp, men som regel får barnet en sprøyte i baken med et stoff som gjør at hevelsen i strupen blir mindre. Barnet får også inhalere et stoff som virker på samme måte. Nesedråper, hostesaft og fuktig luft hører også med til behandlingen. Som regel blir barnet helt bra i løpet av 1-2 døgn. En meget sjelden gang blir barnet så dårlig at man må hjelpe det å puste og må sette ned en pusteslange gjennom nesen noen dager.