Knaking i kjeveleddet skyldes ofte slitasje i kjeveleddene. Slitasjegikt (artrose) er vanligst i de eldre år. Slitasjen forårsaker vanligvis ikke andre symptomer.

Av og til kan det på grunn av smerter være nødvendig med en skinnebehandling der en hard, gjennomsiktig akrylskinne festes til tennene i visse perioder av døgnet. Fysioterapi og medikamenter kan også være aktuelt. Operasjon er sjelden nødvendig.

Klikking i kjeveleddet skyldes som regel at leddskiven er ute av posisjon i endel av gape/ lukke bevegelsen. De fleste som har klikking, har lite eller ingen plager.

Hvordan bør jeg forholde meg?

Man bør unngå å overbelaste leddene ved å tygge på harde ting og gape svært høyt, både når det gjelder denne tilstand og ved slitasjegikt.

Hva kan tannlegen gjøre?

Skinnebehandling hjelper oftest ved symptomer. Også her kan det i sjeldne tilfeller være aktuelt med operasjon hvis smerter vedvarer og de ikke forsvinner ved andre behandling av symptomer. Av og til kan det være nødvendig med permanent forandring av bittforholdene ved at det blir fremstilt proteser og broer.

Bittrehabilitering kan også bli gjort ved tannregulering eller kjeveoperasjon. Tannlegen din vil kunne gi deg råd om hva som bør gjøres.