Øye

Synet er en fantastisk sans. Evnen til å se har gjennom millioner av års utviklet seg til å takle de fleste utfordringer. Vi vandrer daglig i omgivelser som setter øynene våre på prøve.

De som har mest glede av kontaktlinser er de nærsynte.

De første månedene av barnets liv vil øynene ikke riktig henge med. Babyen fokuserer dårlig, klarer ikke å følge en bevegelse, og ser ut til å skjele. Men hva er normalt, og når er det på tide å snakke med legen?

Hva kan årsaken til hovne øyelokk og sti på øyet være?

Spørsmål: Vår eldste sønn er fargeblind og har store problemer med å se forskjell på rødt og grønt. Finnes det noen behandling som kan gi han normalt fargesyn?

Spiser man mye rødt kjøtt er det større fare for å få dårlig syn, og i verste fall bli blind, på våre eldre dager, ifølge ny studie.

Grå stær og sol

Kan man få grå stær av for mye soling?

Snøblindhet er en forbrenning forårsaket av solens ultrafiolette stråler eller hvis øynene ikke er skikkelig beskyttet i solarium.

Det selges kontaktlinser med innebygd filter mot ultraviolette stråler (uv-stråler). Selv om disse linsene nok kan beskytte ganske bra, gir de ingen totalbeskyttelse av hele øyet. Kontaktlinsebærere bør derfor bruke solbriller som andre.

Forkalkning på øynene, aldersbetinget netthinnesvekkelse og makuladegenerasjon (AMD) er ulike navn på samme lidelse. Tilstanden forekommer i varierende grad hos en av fire personer over sytti år, og er den vanligste årsaken til svaksynthet som ikke kan korrigeres med briller.

Spørsmål: De siste 10 årene har jeg vært avhengig av lesebriller for å kunne lese tekst i bøker eller på pc-skjerm, mobiltelefon og lignende.

Spørsmål: Min mor tror linsen eller en hinne i øyet hennes har løsnet. Hun sier at det har oppstått en flekk i det ene øyet, og at hun nå ser en slags geleaktig ting som beveger seg. Kan du gi oss noe informasjon om dette?

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg