De som har mest glede av kontaktlinser er de nærsynte.

De fleste mennesker som har en større eller mindre brytningsfeil på øynene og som kan se fint med briller, men av forskjellige årsaker foretrekker en kontaktlinse. Brytningsfeilen kan være nærsynthet, langsynthet eller skjevhet på hornhinnen. Det siste heter på fagspråket astigmatisme.

Fordelen med kontaktlinser er for eksempel ved idrett og mange utendørs aktiviteter hvor dugging og regn på brillene er plagsomt. I en del yrker kan briller være uheldig, eller det kan være en rent kosmetisk årsak til at kontaktlinser foretrekkes.

Kan det være farlig å bruke kontaktlinser?

Risikoen er i våre dager meget liten, men det er viktig å få tilpasset linsene hos en erfaren person og følger den instruksen som gis om bæretid og stell av linsene.

Noe større risiko er det hvis du går over til å la linser, som ikke er beregnet til det, sitte på flere døgn i trekk. Du kan da få sår og infeksjoner på hornhinnen.

Hvilke typer linser finnes?

Hovedinndelingen er i harde og bløte linser.

De bløte linsene er best å bruke for de fleste.

Det finnes linser du skifter hver dag eller hver måned. Du kan også få tak i linser som kalles "døgnlinser". Disse linsene "puster" så godt at det er mulig å kunne sove med dem.

Må en kontaktlinsebærer bruke solbriller som andre?

Ja, der er det ingen forskjell, og det vil si at her i landet er det først og fremst på høyfjellet på sne i vår- og sommertiden, og kanskje også ved sjøen en glitrende sommerdag at det er nødvendig av hensyn til øynene.

Noe annet er det at mange mennesker synes det er behagelig med solbriller også under mindre intense belysningsforhold. Der er det betydelige individuelle forskjeller.

Hvis det er meget støv i luften med sjanse for å få rusk i øynene, er det en ekstra grunn for kontaktlinsebærere til å ha en beskyttelse for øynene i form av en solbrille.

Hvordan er det med kontaktlinser og bading?

Jeg vil advare mot linsebruk i svømmebasseng med klorvann. Ved bading i sjøen er det ved en del linsetyper en øket sjanse til å miste dem.

Generelt kan det sies at hvis linsebæreren absolutt vil ha linsene på ved bading, er det en fordel med en tettsittende svømmebrille.

Kan jeg ta øyedråper når jeg har linsene på?

Mange øyedråper kan ikke brukes når du har linsene på.

Hvis du får forskrevet øyedråper av legen må du huske å si fra at du bruker linser. Spør legen om råd.

Kan man operere i stedet for å bruke briller eller kontaktlinser?

Det kan gjøres i våre dager. Inngrepet foregår på hornhinnen. Det finnes to ulike typer inngrep, det ene med laser, det andre med kniv.

Ved disse inngrepene kan man oppnå en avflating av hornhinnen. Dette forandrer lysstrålenes brytning i hornhinnen, slik at en tidligere brytningsfeil, oftest en nærsynthet, kan oppheves.

Hvem kan bli operert?

Oftest dreier det seg om lett eller moderat nærsynte mennesker som av en eller annen grunn ikke finner seg til rette hverken med briller eller kontaktlinser.

Det kan for eksempel være snakk om utdannelse til et yrke hvor briller eller linser ikke aksepteres. Synet blir ikke bedre enn det som kunne oppnås med briller eller kontaktlinser.

Er det noen risiko ved en slik operasjon?

Helt risikofritt er det ikke. Man har erfaring med et stort antall inngrep fra mange land, og alvorlige komplikasjoner er i hvert fall sjeldne.

Etter laserbehandlingen kan det gjenstå en liten uklarhet som sjenerer synet litt. Man kan heller ikke forutsi sluttresultatet, slik at det av og til blir fjernet for mye.

Endelig må du huske på at det også er fordeler ved å være moderat nærsynt. Mens andre mennesker blir avhengig av en lesebrille når de kommer opp i 40-års alderen, slipper den nærsynte det.

Før den enkelte bestemmer seg for et slikt inngrep må fordeler og ulemper inngående diskuteres med legen.